Tekstin koko
Toggle search

Tehtävän kuvaus:

Oppilaat suunnittelevat tuotteen toteutusta, työstä riippuen yksin tai ryhmässä. Mikäli tuote on hyvä, voidaan projektia jatkaa tuottamalla sitä myyntiin tai kotiin käytettäväksi.

Mahdollisuus myös miettiä yhteisen tilataideteoksen toteutusta, jossa käyttää vaikkapa villalangan pätkät, kananmunakennot ja kartonkilaatikon palat kolmiuloitteisesti toteuttaen esimerkiksi hankkeen maskotti tai FEG-logo.

Tehtävän tavoitteet:

 • Mietitään, mitä jätettä koululta tai kotoa menee poltettavaan jätteeseen. Pohditaan tämän jälkeen, voisiko jätettä hyödyntää jotenkin muuten kuin energiana.
 • Ideoidaan, suunnitellaan ja valmistetaan prototyyppi.

Arvioitu kesto: 4-10h

Esimerkkejä ideoista ohjeineen, ohjeet alla:

 1. Kestokassi, penaali tai meikkipussi esimerkiksi vanhoista farkuista.
 2. Räsymatto vanhoista vaatteista
 3. Lintujen ruokinta-automaatti esim. muovipurkista, maitotölkistä, ketsuppipullosta tms.
 4. Hyönteishotelli jämäpaloista.
 5. Sytytysruusut kananmunakennoista

Muita ideoita, joista voitte itse etsiä ideoita tai kehittää oppilaiden kanssa:

 • Siivousrätti tai kiillotuskäsine esimerkiksi lakanoista
 • Kompostimulta biojätteestä
 • Koru tai pilkki vanhoista lusikoista
 • Sytytyspalat puutyöluokan jätteistä

1. PUSSUKKA

 1. Ohje esimerkiksi pikkupussukkaan vanhoista farkuista
  (hakusanoina esimerkiksi vanhojen farkkujen tuunaus, pussukka vanhoista farkuista tms.)
 2. Leikkaa vanhoista farkuista sauman kohdalta kaksi samankokoista palaa.
  Esim. jos käytät 20-senttistä vetoketjua,
  leikkaa 22 cm (sauman suuntaan) x 15 cm (josta 1,5 cm jää sauman toiselle puolelle).
  Kynäpenaaliin 20-senttinen vetoketju on liian lyhyt, mutta esimerkiksi meikkipussiksi ok.
 3. Jos haluat koristella pussukan esimerkiksi koristeompelein, tee se tässä vaiheessa.
 4. Huolittele (siksak) kaikki muut sivut paitsi ne pitkät sivut, joiden vieressä ei ole farkkusaumaa.
 5. Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain vetoketju pidemmälle sivulle (vetoketjun oikea puoli päälliskankaat oikeaa puolta vasten) ja ompele vetoketju kiinni.
  Huom. kun lähestyt vetoketjun vedintä, niin jätä neula alas, nosta paininjalka ylös ja vedä ketjua auki niin, että vedin menee pois tieltä. Laske paininjalka takaisin alas ja ompele sauma loppuun.
 6. Käännä oikeapuoli ulospäin, silitä ja ompele sauma vetoketjun päälle.
 7. Ompele penaalin pohja kiinni.
 8. Ompele sivut. Muista jättää vetoketju hieman auki, jotta penaalin kääntäminen oikein päin onnistuu. Ompele läheltä vetoketjun päitä, mutta muista varoa osumasta metalliseen vetoketjuun.

2. RÄSYMATON KUTOMINEN HULAVANTEEN AVULLA

Tarvikkeet:

 • hulavanne
 • kalastajanlankaa tai muuta vahvaa lankaa/narua/kangasta loimeksi (vanteeseen viritetyiksi langoiksi
 • vanhoista lakanoista tai t-paidoista leikattua kudetta (esim. 3 kpl nyrkin kokoinen kerä kutakin väriä halkaisijaltaan 60 cm:n mattoon)
 • sakset, virkkuukoukku, (terävä parsinneula, ompeluneula, ompelulankaa)

Tee näin:

 1. Leikkaa kalastajanlangasta pätkä, jonka pituus on kaksi kertaa vanteen halkaisija + noin 20 cm. Tee haluamasi määrä tällaisia loimilankoja. Esimerkiksi 24, joista tulee yhteensä 48 lankaa. Vähintään 10 lankaa, tulee 20 lankaa.
 2. Kiinnitä langan pää vanteen ympärille ja vedä lanka vanteen poikki ja takaisin samaan kiinnityskohtaan. Kiinnitä se niin, että sinulla on kaksinkertainen lanka.
 3. Kiinnitä seuraava lanka samalla tavalla mutta niin, että langat kulkevat nyt ristiin. Tee sama lopuille langoille niin, että ne jakaantuvat tasaisesti koko vanteen kehälle. Kiinnitä ne vuorotellen eri puolille vannetta, jotta se pysyy pyöreänä.
 4. Nyt vanteella on yhteensä 48 lankaa. Jotta niiden väliin voisi kutoa, niitä pitää olla pariton määrä. Vedä siis kaksi lankaa yhteen ja käsittele niitä yhtenä lankana. Niiden pitää olla samat kaksi lankaa koko työn ajan. Käytä pieniä matonkudekeriä tai valmista ns.sukkula, jotta ne mahtuvat hyvin loimien väleistä.
 5. Kun alat kutoa, ujuta matonkuteen pää keskelle ja tee varovasti litteä solmu neljän loimilangan ympärille. Pujota kolmella ensimmäisellä kierroksella kude aina neljän langan ali ja yli kerrallaan, koska muuten keskustasta tulee helposti liian paksu ja muhkurainen. Ala kolmen kierroksen jälkeen pujottaa kude aina kahden langan ali ja yli kerrallaan. Jatka näin, kunnes loimilankojen välit alkavat tuntua pitkiltä. Jaa sitten langat niin, että kudot aina vain yhden langan ali ja yli. Muista edelleen käsitellä kahta yhteen vedettyä lankaa yhtenä, jotta loimilankoja on aina pariton määrä.
 6. Vaihda kuteen väriä makusi mukaan ompelemalla vanhanvärisen langan ja uudenvärisen langan päät yhteen. Siten työstä tulee tasainen ja siisti. Tee värinvaihto aina ympyrän samassa kohdassa, ellet halua lopputuloksesta kirjavaa. Voit lisätä uuden kuteen myös asettamalla kuteet limittäin, jolloin jätät ompeluvaiheen välistä.
 7. Kun matto on haluamasi kokoinen, kiinnitä viimeisen matonkuteen pää edelliseen kierrokseen ompelulangalla. Leikkaa sitten yksi loimilankapari kerrallaan irti ja solmi langat yhteen kuteen reunaan kahdella solmulla. Tee sama kaikille loimilangoille.
 8. Päättele sitten loimilangat. Pujota ne parsinneulan silmään ja ompele päät maton sisään.Voit myös vetää päät virkkuukoukulla mattoon. Vinkki: Tiivistä kierrokset kunnolla sormilla äläkä vedä kuteita liian kireälle, koska silloin työstä tulee helposti kupruileva tai liian tiukka.
  Vinkki: Etsi YouTubesta videoita kudonnasta, esimerkiksi hakusanoilla: “kudo helppo matto”, “hulavanteella kudottu matto”.

3. LINTUJEN RUOKINTALAITE KIERRÄTYSMATERIAALISTA

Ruokintalaite esim. kartonkisesta maito-tai mehupurkista

 1. Huuhtele purkki ja anna sen kuivua.
 2. Leikkaa purkin alanurkista pois pienet kolmionmuotoiset palat, kuten kuvassa, esim. saksilla tai askarteluveitsellä. Huom! Älä leikkaa paloja purkin pohjaan asti vaan jätä n. 2,5-3 cm reunus, ettei linnunruoka putoa pois. Halutessasi voit tämän jälkeen maalata tai koristella purkin säänkestävällä tavalla.
 3. Tee purkin alaosan sivuille pienet reiät “istuinoksia” varten. Tee vierekkäisten sivujen reiät hieman eri korkeudelle, että pujotettavat tikut eivät törmää toisiinsa purkin sisällä. Pujota sitten reikiin puutikut ristikkäin.
 4. Purista purkki kiinni ja tee purkin harjaosan keskikohtaan reikä ripustusnarulle ja pujota naru reiästä. Tee reikä kuitenkin sellaiseen kohtaan, että pystyt avaamaan purkin kaatonokan kunnolla.
 5. Täytä ruokintalaite avaamalla kaatonokka ja kaada sisään linnunsiemeniä. Sulje nokka huolellisesti. Muista tarkkailla ruoan määrää ja täydennä aina tarvittaessa. Aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula.
 6. Ripusta ruokintalaite esim. puuhun tai tolppaan riittävän etäälle rakennuksista. Jotta linnut eivät lennä ikkunoita päin, pitää etäisyyttä lähimpiin rakennuksiin olla noin kymmenen metriä. Ruokintapaikan lähellä tulee olla myös luontaista suojaa linnuille, esimerkiksi havupuita tai pensaita. Paikka kannattaa valita myös niin, etteivät kissat pääse nappaamaan ruokailijoita

4. HYÖNTEISHOTELLI

TARVIKKEET:

Lautaa/raakalautaa: tässä ohjeessa käytetty noin 1,5cm paksua lautaa.
kanaverkkoa tai muuta tarkoitukseen sopivaa tiheämpää verkkoa,
sammalta, käpyjä, olkia, tikkuja, kaarnaa ja muita luonnonmateriaaleja.
Myös muita tikkuja ja paloja voi käyttää.
Poraa isoihin puupaloihin erikokoisia reikiä ötököiden koloiksi.
Ideoita voi tutkia netistä lisää ja sieltä löytää erilaisia valmiita ohjeita. Helpottaaksesi työtä, voit tehdä myös tasakattoisen mallin, lippa eteenpäin.

OHJE:

 1. Sahaa seinälaudat 2kpl 30cm. Sahaa yläosan päädyt kuvanmukaisesti 45 asteen kulmaan.
 2. Sahaa pohjaksi lauta 1kpl 17cm.
 3. Sahaa hylly- ja välilaudan palat tässä 3 kpl pituus 13 cm. (Pohjapalan pituudesta vähennät seinäpalojen yhteispaksuuden, niin tulee oikean levyiset palat).
 4. Sahaa kattopalat. Toinen pala tulee laudan paksuuden verran lyhyempi kuin toisesta. Tässä pitempi harjapala 15 cm ja lyhyempi 13,5cm.
 5. Naulaa mökki kokoon. Kannattaa tehdä esimerkiksi ensin seinät ja pohja. Erikseen kuvan hylly/välilauta yhdistelmä, jonka ujuttaa sitten väliin ja naulaa seinistä kiinni, sitten ylin hylly ja lopuksi katto. Katto kannattaa naulata ensin 45 asteen kulmaan ja kiinnittää kokonaisena seiniin.
 6. Mittaa ja naulaa kanaverkosta sopiva pala ja naulaa se mökin etuseinään.
 7. Käännä mökki ja täytä toiselta puolelta lokerot erilaisilla luonnonmateriaaleilla tiiviisti.
 8. Naulaa toinen kanaverkko toiselle puolelle. Jos materiaalit eivät pysy, voi kanaverkkoa laittaa vielä toisen kerroksen lomittain, jolloin verkko on tiiviimpi.
 9. Hyönteishotelli sijoitetaan auringolta, tuulelta ja sateelta suojaan. noin 1-2m korkeudelle.

5. SYTYKERUUSUT

Sytykeruusutarvikkeet:

 • kynttilänpätkiä, kananmunakennoja, käpyjä, pihdit

Ohje:

 1. Revi munakennosta kuppiosa ruusun pohjaksi.
 2. Irrota kennosta suikaleita ja kierrä niistä ruusun sisus.
 3. Kasta ruusu pihtien avulla steariiniin. Anna jähmettyä alustalla ja kasta uudelleen. Toista muutaman kerran.

Osana laaja-alaista osaamista
L1, L3, L6, L7

Integroitavat oppiaineet
YM, KS, MA