Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto huolehtii Lapuan alueella yleisestä terveysvalvonnasta, eläinlääkintähuollosta ja eläinsuojelusta. Yleinen terveysvalvonta käsittää elintarvike-, terveydensuojelu- ja tupakkavalvonnan. Ajantasaista tietoa, yhteystiedot sekä hakemukset ja lomakkeet löydät Seinäjoen kaupungin verkkosivuilta.
Kelikontie 3
62100 Lapua
Avoinna arkisin klo 8-16
Ajanvaraus arkisin klo 8-9 numeroista
044 425 5032 Atte Sandelin
044 425 5031 Susanna Takaluoma
Susannalle voi lisäksi varata tiettyjä aikoja osoitteesta verkkoajanvarauksen kautta.
Lapuan kaupungineläinlääkärin Facebook-sivuilta löydät ajankohtaisia uutisia ja muita julkaisuja.
Päivystysaika on kiireellisiä, välitöntä hoitoa vaativien sairastapauksien ensiapua varten. Päivystysaikana potilaat hoidetaan ajanvarauksella ja kiireellisyysjärjestyksen mukaan.
Eläinlääkäripäivystys pieneläimille (lemmikit) sijaitsee Lapuan kaupungineläinlääkärien vastaanotolla
Kelikontie 3
62100 Lapua
Olethan puhelimitse yhteydessä ennen eläimen kuljettamista.
Suureläinten osalta Lapua kuuluu pohjoiseen suureläinpäivystysalueeseen (Evijärvi, Isokyrö, Kauhava, Lappajärvi, Lapua, Ylistaro ja Vimpeli).
Suur- ja pieneläinpäivystyksen tavoittaa alla olevin tiedoin:
Arkipäivisin
Päivystävän eläinlääkärin numero arkisin klo 10-08: 0600 399 001
Viikonloppuisin ja pyhinä
Päivystävän eläinlääkärin numero perjantai klo 10:00 – maanantai klo 8:00: 0600 399 001
Mikäli päivystävä eläinlääkäri ei vastaa, olkaa hyvä ja jättäkää viesti vastaajaan. Vastaajaviestin avulla eläinlääkärimme soittavat takaisin vapauduttuaan toimenpiteestä. Mikäli vastaajaviestin jättö ei onnistu, soittakaa uudelleen kiireisissä tapauksissa noin 15 min välein.
Lapuan löytöeläimet hoitaa Seinäjoen kaupungin löytöeläinpalvelu Seinäjoella osoitteessa Ravitie 8, Seinäjoki.
Lisätietoja Seinäjoen kaupungin sivuilta: Löytöeläimet | Seinäjoen kaupunki (seinajoki.fi)
Lapua kuuluu Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon piiriin. Ohjeet eläinsuojeluilmoituksen tekemiseen ja muut yhteystiedot löydät Seinäjoen kaupungin eläinsuojelusivulta.
Eläinsuojelulaki velvoittaa, että sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan tai huolehtia, että se saa asianmukaista hoitoa. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta, eläin on joko lopetettava tai huolehdittava siitä, että se lopetetaan nopeasti ja kivuttomasti. Asiantuntijan apua on käytettävä silloin, kun oma osaaminen eläimen tilan ja avun tarpeen arviointiin ei riitä.
Heti apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen, mikäli
Luonnonvaraisten eläinten poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisen apua vaan hylätyn näköisinäkin ovat emonsa valvonnassa. Jos kuitenkaan olet hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, kysy neuvoa asiantuntijalta, kuten SEYn eläinsuojeluneuvojalta. Älä kuitenkaan koske eläinten poikasiin ennen asiantuntijan ohjeita. Erityisesti rusakonpoikasten selviytymisennuste romahtaa, jos niitä otetaan syyttä luonnosta ihmisen hoitoon.
Ajantasaiset yhteystiedot Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen asiantuntijoille löydät Suomen eläinsuojeluyhdistyksen verkkosivuilta.