Päätettyäni vaihtaa alaa kolme vuotta sitten, en voinut arvata päätyväni Lapualle, keskelle Vanhan Paukun vireää pöhinää. Täällä sitä kuitenkin ollaan työharjoittelussa kaupunginkirjastossa tammikuun alkuun saakka. Viiden kuukauden mittainen harjoitteluni kuuluu Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomin ammattitutkintoon.
Ehdin työskennellä kirjojen parissa 20 vuotta kirjapainograafikkona. Siirryin tavallaan nyt vain kirjan elinkaaren alkupäästä sinne, missä kirjan käyttö oikeasti alkaa. Olenkin kirjoja hyllyttäessäni tuon tuosta törmännyt aiemmassa työssäni taittamiini kirjoihin. Ne ovat olleet odottamattomia ja iloisia jälleennäkemisiä.
Elämässä on tärkeää olla jatkuvasti utelias, sillä oppiminen on elinikäinen prosessi. Tämä on vaatinut itseltäni poistumista omalta mukavuusalueeltani esimerkiksi asiakaspalvelutiskille, joka on ollut minulle aiemmin tuntematonta aluetta. Pieniltä kömmähdyksiltäkään ei ole voitu välttyä, mutta onneksi kirjaston asiakkaat ovat olleet ymmärtäväisiä harjoittelijaa kohtaan. Olen viihtynyt hyvin avuliaan ja lämminhenkisen työporukan keskellä.
Kirjaston tulevaisuus puhuttaa ihmisiä. Pahimmat kyynikot ovat olleet jopa hautaamassa koko laitoksen. Tilastojen valossa tilanne ei ole kuitenkaan niin lohduton kuin saattaisi luulla. Erityisesti lasten ja nuorten kasvaneet lainaluvut antavat toivoa tulevaisuuteen. Myös ääni- ja e-kirjat ovat uusi tapa kokea kirja, ja ne ovat saaneet kirjojen ääreen paljon ihmisiä, jotka eivät koe perinteistä lukemista omakseen.
Ala on toki murroksessa, ja kirjasto aikookin tarmokkaasti reagoida ja vastata uusiin ajan haasteisiin. Yksi vastaus saadaan 2024 huhtikuussa, kun kuntien yhteinen e-kirjasto avataan, ja sen myötä myös kirjaston pyrkimys tasavertaisuuteen nytkähtää aimo harppauksen eteenpäin. Kyseessä on niin sanottu yhden luukun e-kirjasto, josta asiakas voi lukea aikakauslehtien digitaalisia versioita sekä lainata e- ja äänikirjoja. E-kirjasto toimii aluksi mobiilisovelluksella, mutta tulee myöhemmin käytettäväksi myös verkkosivun kautta. Palvelu tähtää helppokäyttöisyyteen, kun aiemmin monia julkaisualustoja vaatinut sisältö tulee saataville keskitetysti yhden kanavan kautta. Alustavien kyselyjen perusteella palvelu kattaisi jo alkuvaiheessaan 85–90 % suomalaisista.
Nähtäväksi silti jää, mihin suuntaan e-kirjasto kehittyy, ja mikä on perinteisen painetun kirjan rooli jatkossa.
Ilman kirjastoja meillä ei ole menneisyyttä eikä tulevaisuutta.
(Ray Bradbury)
Janne Mäki-Turja
kirjastotyöharjoittelija, Lapuan kirjasto
(Lapuan Sanomat 4.10.2023 Kulttuuria tehtaalta)