Jos tasapaino järkkyy
Jo pitempään maailman menossa on ollut nähtävillä tasapainon järkkymistä. Monella suunnalla ja rintamalla. Niin myös täällä koto-Suomessa. Itse kunkin henkilökohtaisessa elämässä voi elämän tasapaino yhtäkkiä horjua.
Tasapainon saavuttamiseksi voit saada tukea niinkin yllättävästä paikasta kuin kirjastosta. Kirjasto tarjoaa maksuttomasti palveluja ja apua, kuten hyvinvointia lisäävää kirjallisuutta (ja muuta aineistoa). Yhteistä hyvää.
Usein hoetaan, että maailma muuttuu ja kehitys kehittyy…ovatko ne muutokset ja kehityskulut aina positiivisia, toivottavia. Täytyy uskaltaa kritisoida ja myöntää, että mäkeen meni. Joskus arki/maalaisjärki tuntuu kadonneen “huitsin nevadaan”.
Perusasiat on hyvä opetella kunnolla kuten luku- ja kirjoitustaito ja laskutaito sekä tuntea historiaa. Hyvät käytöstavat, todella tärkeä asia, mielestäni tarvittaisiin joku hyvien tapojen “lähettiläs” viemään kauniin käytöksen sanomaa. Itse ilahdun aina kun kohtaan ystävällistä ja huomaavaista käytöstä.
(Mielen)Hyvinvointia voi lisätä lukemalla monentyyppistä kaunokirjallisuutta: kirjallisuuden ja lukemisen parantavaa voimaa tutkitaan eri näkökantilta teoksessa Hoitava lukeminen : teoreettisia ja käytännöllisiä näkökulmia lukemistyöhön. Tässä voisi vielä nostaa esille esimerkkeinä aineiston tuoma lohtu, vertaistuen saaminen ja vaikeiden asioiden sanoitus kirjojen avulla ja ylisukupolvisten traumojen käsittely sen avulla.
Neuvoloissa jo kolmevuotiaita ohjataan yhä useammin puheterapiaan. Pälkäneellä on siihen kehitelty oiva ja hauska resepti, “lääkeresepti”. Neuvolakäynnin yhteydessä voidaan jakaa lukureseptejä. Reseptissä annetaan lapselle neljän kirjan lääkeannos, joka tulee nauttia yhdessä vanhemman kanssa. Lääkkeen voi noutaa kirjastosta reseptiä vastaan. Mikään ei estä uusimasta reseptiä moneen kertaan.
Some vangitsee monen huomion koukuttavasti ja voi viedä huomaamatta ajan. Sanat satuttavat ja viiltävät siellä. Huono käytös näkyy somessa, ja ikävä kyllä aikuiset näyttävät tässä huonoa esimerkkiä. Sanat myös parantavat. Lukeminen voi hoitaa ja toimia keinona löytää tasapaino ja kehittyä ihmisenä. Empatia, tunnetaidot, näköalojen avartuminen. Yhdessä ääneen lukeminen ja lukukokemusten jakaminen kehittävät ja lisäävät vuorovaikutustaitoja sekä luovat aitoja kohtaamistilanteita, opettavat meitä olemaan ja toimimaan yhdessä.
Joulu kolkuttelee jo pian ovelle. Usein siinä kohtaa on mahdollisuus hiljentyä ja rauhoittua. Voimme antaa aineettomia lahjoja läheisille. Lukea ääneen kenelle tahansa perheenjäsenelle takkatulen loimutessa.
Tutki muita, löydät itsesi. Tutki itseäsi, löydät muut (Aaro Hellaakoski).
Rauhallisen joulun toivotuksin
Päivi,
Päivi Pippola,
kirjastotoimenpäällikkö
Lapuan kaupunginkirjasto
(Lapuan Sanomat 7.12.2023 Kulttuuria tehtaalta-kolumni)