Tekstin koko

Kulttuuria tehtaalta

Voihan römpiö! 

Yön pimeinä tunteina unen karistessa silmäluomien alta voivat römpiöt ottaa vallan päänsisäisessä ajattelussa. Kyllä, olen itsekin kokenut joskus näin ja rämpinyt römpiöiden parissa ikuisuudelta tuntuvia minuutteja, tunteja. 

Kuinka römpiöt saisi häädettyä pois? Pitsinnypläys voisi olla tosi hyvä keino antaa näpäytys römpiön ilkimyksille. Takuulla unohdat römpiöt keskittyessäsi nypläämään pitsiä! En ole koskaan kokeillut pitsinnypläystä, mutta kuvittelisin sen vaativan keskittymistä. Tosin harvalla taitaa olla nypläykseen tarvittavia työkaluja kotona saati, että pääsisi siltä istumalta kansalaisopiston käsityöluokkaan nypläämään. Yksi konsti häätää kutsumattomat römpiöt on hengittää syvään ja rauhallisesti 30 sekunnin ajan, vaihtoehtoisesti laittaa soimaan musiikkia josta taintuvat hiljaiseksi.

Jaa, taisin hairahtua sivuraiteille asiassa. Mitä römpiöt sitten ovat? Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tunne sinänsä on hyvä, mutta varsinkin negatiivisia tunteita ei aina hyväksytä tai niitä pelätään. Tunteiden hyväksyminen  ja erottaminen ns. kelaavista tunteista on tärkeää. Uudissana römpiö tarkoittaa kelaavaa tunnetta. Tunteet alkavat pyöriä mielessä aiheuttaen lisää pelkoja ja huolestumista. Usein tapahtuu niin, että ihmiset eivät pysähdy miettimään, onko jokin vahva tunne aiheellinen suhteutettuna tilanteeseen. Yleensä römpiö on ylimitoitettu, pelästynyt reaktio. Pitäisi antaa kaikenlaisten tunteiden tulla ja mennä eikä jäädä kompastelemaan römpiöihin, sillä römpiöt vievät hirveästi energiaa ja rakentavaa toimintakykyä. Tunteiden ilmaisemista pitäisi ja voi oppia ohjaamaan etteivät ne pinty tai aiheuta somaattisia oireita pitkittyessään. 

Dunderfeltin vastikään pitämässä koulutuksessa käytiin läpi kuinka ratkaista erilaisia konfliktitilanteita työelämässä. Yleensä taustalla voivat olla asiakysymykset tai asiaton käyttäytyminen. Ristiriitatilanteita ratkaistaessa auttaa ns. “sormikartta”. Toimintatavassa keskeistä ovat konkreettisuus, kuunteleminen, sopiva jämäkkyys, positiivisuus ja ratkaisukeskeisyys. Meidän tulee erottaa tunteet ja emootiot sekä tunneilmaisu toisistaan. Tunnereaktiot ovat henkilökohtainen kokemus, jonka joku tilanne synnyttää. Emootio on tunne, joka on jäänyt päälle kauemmin kuin tilanne edellyttää. Tunneilmaisu näkyy fyysisen kehon välityksellä kuten eleiden, ilmeiden tai puheen. Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteita. Tunnetaidot ovat itsetuntemuksen ja hyvän mielenterveyden, hyvinvoinnin perusta. Hyvät tunnetaidot auttavat meitä toimimaan yhteistyössä muiden kanssa. Tunnetaitoja voi itse kukin harjoitella. Älä anna römpiöiden vallata mieltäsi vaan puhalla ne kesätuulen mukana kaukaisuuteen, nauti siis tästä päivästä ja ole ihmisiksi (ja käy kirjastossa).

Kesän kosketus

Kuule kesän kuiske

Tunne tuulen hyväily

Näe aaltojen loiske

Maista mansikan makeus

Herää sateen ropinaan

…Ja hyttysen ininään. Sitä kaikkea se kesä on.

Kesäisin terveisin, Päivi

(Kulttuuria tehtaalta, Lapuan Sanomat 5.6.2024).

Lisää luettavaa

Varautuminen

30.12.2024

Kulttuuria tehtaalta

19.6.2024

Harjoittelijamme Alonan blogiteksti ohessa - kirjasto kiittää Alonaa!

3.4.2024