Tekstin koko
Toggle search

Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen lukemiskipinän sytyttäjinä. Vanhemmat voivat johdattaa jo aivan pienen lapsen kirjojen pariin ensikirjojen kuvien katselusta lähtien. Päivittäisestä lukuhetkestä kehkeytyy mukava tapa viettää perheen yhteistä aikaa. Luettujen tarinoiden elämykset saattavat säilyä lämpimänä muistona koko ihmisiän. Tärkeää olisi myös, että kirjasto kirjojen aarreaittana tulisi tutuksi jo vauvaiästä lähtien.

Sitten, kun ääneen lukemisen viehätys on loppunut ja lapsi alkaa lukea itse, vanhemmat voivat kannustaa lukemisharrastuksen pariin olemalla kiinnostuneita lasten ja nuorten kirjoista sekä innostaa häntä käymään edelleen kirjastossa lainaamassa monipuolista luettavaa. Niin lapselle kuin nuorellekin kirja on uskollinen kaveri, kun elämä ”murjoo” ja silloinkin, kun se hymyilee. Parhaimmillaan kirja auttaa ymmärtämään niin itseä kuin muitakin.

Kielen oppimisen ja itsensä ilmaisemisen kannalta lukeminen on oikea ”kengurun loikka” tulevaisuuteen. Säännöllinen lukeminen kasvattaa sanavarastoa ja antaa käsitteitä itsensä ilmaisemiseen. Kirjallisuudella on tärkeä merkitys myönteisten käyttäytymis- mallien tarjoajana ja oman selviytymiskyvyn vahvistajana. Kirjoissa mielikuvitus lentää ja lukemalla kuvittelemisen taito kehittyy ja samaistuminen kirjan henkilöihin herkistää myötäelämisessä. Kaiken informaatiotulvan ja kiireen keskellä kirjan lukeminen lisää keskittymiskykyä ja kuuntelemisen taitoa.

Kaikkein tärkeintä lienee, että lukeminen on niin ”maharottoman” hauskaa , jännittä- vän kutkuttavaa, mietiskelemään pakottavaa, ramaisevan rentouttavaa, hyödyllisyyttä mitenkään vähättelemättä.

Hyödyllisiä linkkejä