Kotiseutukokoelmaan hankitaan lapualaisten tekemää sekä Lapuaa ja lapualaisia koskevaa aineistoa. Siitä ei lainata, mutta monista sen teoksista on kirjastossa myös lainattava kappale. Kotiseutukokoelman aineistoon voi käydä tutustumassa kirjastossa.
Lapuan Patruunatehtaalla oli oma kirjakokoelma, joka on lahjoitettu Lapuan kaupunginkirjastolle. Kokoelmassa on n. 800 teosta enimmäkseen 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Siinä on aikuisten ja nuorten kaunokirjallisuutta, mutta myös tietokirjoja ja sidottuja lehtivuosikertoja. Kokoelmasta voi lainata, laina-aika on 28 vrk.
Lahdensuon kokoelmassa on lapualaisen Jalo Lahdensuon (1882-1973) kirjastolle lahjoittama kirjakokoelma. Kokoelmassa on n. 1500 nidettä, iältään ne ovat 1800-luvun puolivälistä 1960-luvulle. Enimmät teokset ajoittuvat kuitenkin 1900-luvun alkuvuosikymmeniin.
Kokoelmaan kuuluvat teokset kuvastavat Lahdensuon elämänuria. Hän oli maanviljelijä, opettaja, kansanedustaja, ministeri ja maaherra ja myös enin osa kokoelman teoksista sijoittuvat näille aloille: maanviljelyyn ja karjanhoitoon, opetukseen, politiikkaan ja valtion virallisjulkaisuihin. Lahdensuon harrastuksena oli mm. kuorolaulu, joten kokoelmassa on myös musiikkiin liittyviä teoksia.
Kaunokirjallisuutta kokoelmassa on 140 nidettä, lähinnä 1900-luvun alkuvuosikymmenien suomalaista ja muiden pohjoismaiden kaunokirjallisuutta. Joukossa on mm. Arvid Järnefeltin Isänmaa ja Maa kuuluu kaikille. Teokset on luetteloitu Lapuan kaupunginkirjaston kokoelmaan ja ne löytyvät Eepos-aineistotietokannasta. Ne sijaitsevat yhtenäisenä kokoelmana kaupunginkirjastossa.
Kokoelmasta ei lainata teoksia, mutta niihin voi tutustua kirjastossa.
Vuonna 1970 Lapualla vierailivat Erkki Ala-Könnin johdolla haastattelijat, jotka tallensivat paikallista kansanperinnettä. Haastattelut ovat kirjastossa 360:lla avokelanauhalla sekä 60:lla c-kasetilla. Nauhoitteet on kuvailtu kirjaston tietokantaan ja niitä voi selailla Eepos -tietokannasta. Haastattelun yhteydessä kerättiin myös kuvakokoelma. Kuvia ei ole kirjastossa, mutta luettelo niistä on. Nauhoitteet ja kuvat ovat arkistoaineistoa ja niitä voi tiedustella Tampereen yliopiston kansanperinteen arkistosta.
Pohjanmaan Valokuvakeskuksen kokoelmassa on 180 kirjaa ja 15 lehtinimekettä (v. 2021). Kokoelman kirjat ovat lähinnä 1990- ja 2000-luvuilta ja suurin osa niistä esittelee yksittäisten suomalaisten valokuvaajien tuotantoa. Lehtikokoelma on ajallisesti ja alueellisesti laajempi. Ne ovat suomalaisten lisäksi englantilaisia ja saksalaisia. Vanhimmat ovat Foto-lehdet 1950-luvulta, uusin on Royal Photographic Society Journal vuodelta 2006. Kokoelma ei kartu säännöllisesti, vaan se on yksityishenkilöiden lahjoitusten varassa.
Valokuvakeskuksen kirjat ja lehdet on kuvailtu Eepos-tietokantaan ja ne sijaitsevat Lapuan kaupunginkirjaston parvella. Niitä ei lainata, mutta niihin voi käydä tutustumassa kirjastossa.