Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Koronainfo

Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle.

1.6.2022

Nyrkin tiedote 1.6.2022

20.6.2022

KORONAROKOTUKSET LAPUALLA:

Koronarokotuksia rokotetaan vielä kesäkuussa ja jatketaan taas elokuulla. Heinäkuussa ei rokoteta terveyskeskuksen supistetun toiminnan vuoksi.

NELJÄS ANNOS

Neljänteen rokoteannokseen ovat oikeutettuja:

 • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet, kun 3.rokotuksesta on kulunut 3-4kk.
 • 80 vuotta täyttäneet, kun 3.annoksesta on kulunut 3kk
 • Iäkkäiden hoivakodeissa asuvat sekä järjestetyn kotihoidon ja omaishoidon piirissä olevat, kun 3.annoksesta on kulunut 3kk
 • 70 vuotta täyttäneet riskiryhmiin kuuluvat, kun 3.annoksesta on kulunut 3kk

Mikäli olet saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, et toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.

VIIDES ANNOS

Viidenteen rokoteannokseen ovat oikeutettuja:

 • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet, kun 4.rokotuksesta on kulunut 4-6kk.

Mikäli olet saanut neljä rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, et toistaiseksi tarvitse viidettä rokoteannosta.

Ajanvarauksen rokotukseen voi tehdä puhelimitse numerosta 050-374 6049 (takaisinsoitto 0-7 pv) tai hyviksen kautta www.hyvis.fi. Rokotusoikeus tarkistetaan puhelimessa ja rokotuspisteellä.

14.3.2022

Tartuntatautilain mukainen VIERAILUKIELTO Palvelukeskus Hopearinteen Eevankodissa sekä Hopeapajussa 27.3.2022 saakka.
Suosittelemme vahvasti, että koko Hopearinteeseen vältettäisiin nyt vierailuita koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Muissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä vierailut aulatiloissa erikseen sovittuna ajankohtana.

13.3.2022

Koronavirus-tartuntoja on edelleen runsaasti Etelä-Pohjanmaalla ja Lapualla. Tartuntoja on kaiken ikäisillä. Tauti on pääosin lievä, mutta nyt esiintyy selvästi voimakkaampaa tautia varsinkin työikäisillä ja ikäihmisillä. Iäkkäälle ihmiselle tauti voi olla kohtalokas.

Tartuntoja on ilmennyt .myös ikäihmisten asumispalveluyksiköissä ja Saarenpääkodeissa. Eevankodissa on voimassa tartuntatautilain mukainen vierailukielto ja Hopeapajussa se asetetaan voimaan, jos laboratoriotulokset varmistuvat koronaksi.
Tartuntoja on myös useilla kotona asuvilla ja kotihoidon asiakkailla. Osa vanhuksista on sairaalahoidossa ja myös terveyskeskuksessa on koronapotilaita hoidossa.

Toivomme, että Lapualla yhä huolehditaan oikeaoppisesta maskin käytöstä, turvaväleistä ja käsihygieniasta.

10.3.2022

KORONAROKOTUKSET LAPUALLA:

KOLMATTA ROKOTEANNOSTA SUOSITELLAAN NYT MYÖS RISKIRYHMIIN KUULUVILLE 12-17-VUOTIAILLE.

KOLMAS ANNOS VOIDAAN ANTAA 12-17-VUOTIAILLE RISKIRYHMÄLÄISILLE 6KK:N KULUTTUA TOISESTA ANNOKSESTA.

KOLMAS ANNOS VOIDAAN ANTAA MYÖS MUILLE 12-17-VUOTIAILLE, JOS SE ON TARPEEN ERITYISESTÄ SYYSTÄ, ESIMERKIKSI ROKOTUSTODISTUSTA VARTEN.

Ajanvarauksen rokotukseen voi tehdä puhelimitse numerosta 050-374 6049 (takaisinsoitto 0-7 pv) tai hyviksen kautta www.hyvis.fi. Rokotusoikeus tarkistetaan puhelimessa ja rokotuspisteellä.

7.3.2022

Nyrkin tiedote 7.3.2022

18.2.2022

Lapuan liikuntatoimen suunnitelma rajoitus- ja turvallisuustoimista

15.2.2022

KORONAROKOTUKSET LAPUALLA:

1) ENSIMMÄINEN ANNOS

 • Ajanvaraus jatkuu edelleen kaikille 12-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.
 • rokotukseen ovat oikeutettuja myös kaikki 5-11-vuotiaat lapset.

2) TOINEN ANNOS

Ajan voi varata, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

3) KOLMAS ANNOS

Kolmanteen rokotukseen ovat oikeutettuja:

 • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet kun 2.rokotuksesta on kulunut 2kk.
 • Kaikki 60 vuotta täyttäneet ja 18-59-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat kun 2.rokotuksesta on kulunut 3-4kk.
 • 18-59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun 2.rokotuksesta on kulunut 4-6kk

3) NELJÄS ANNOS

Neljänteen rokotukseen ovat oikeutettuja:

 • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet kun 3.rokotuksesta on kulunut 3-4kk.

Ajanvarauksen rokotukseen voi tehdä puhelimitse
numerosta 050-374 6049 (ajanvarauksessa soittajan puhelinnumero tallentuu järjestelmään ja asiakkaalle soitetaan takaisin 0-7 päivän kuluessa) tai hyviksen kautta www.hyvis.fi. Huomioithan varatessasi aikaa hyviksen kautta, että rokotusoikeus tarkistetaan vielä rokotuspisteellä.

Ajanvarauksen 5-11-vuotiaiden rokotuksiin sekä 2. ja 4.annoksiin voi tehdä vain puhelimitse.

5-11-vuotiaiden lasten rokotuksissa tulee rokotuspisteelle tuoda mukana lupalomake, jossa on molempien huoltajien allekirjoitukset. Lupalomakkeen voi tulostaa www.lapua.fi -> koronainfo.

7.2.2022

THL:n avoin yleisötilaisuus koronarokotteiden tehosta

7.2.2022

Ohjeet koronatestiin pääsystä sekä tartuntatautipäivärahasta

26.1.2022

KORONAPOSITIIVISTEN ERISTYSKÄYTÄNNÖT JA ALTISTUNEIDEN KARANTEENIKÄYTÄNNÖT MUUTTUVAT ETELÄ-POHJANMAALLA

Useiden muiden sairaanhoitopiirien tavoin myös Etelä-Pohjanmaalla luovutaan 26.1.2022 lähtien laajamittaisesta eristys- ja karanteenipäätösten tekemisestä.

Omikron-virusmuunnoksen nopea leviäminen on moninkertaistanut koronatartuntojen määrän lyhyessä ajassa. Omikron tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua. Kun näytteenotossa on väistämättä viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo ehtinyt tapahtua testituloksen tullessa terveysviranomaisten tietoon.

Vallitsevassa koronatilanteessa tartuntatautiviranomaisen asettama koronapositiivisten eristys ja altistuneiden karanteenipäätös ovat menettäneet vaikuttavuutensa. Perustetta asettaa henkilöä eristykseen jatkotartuntojen estämiseksi ei tällöin ole. Näin ollen eristys-ja karanteenipäätöksiä ei pääsääntöisesti enää tehdä. Jälkikäteen tehdyillä eristys- ja karanteenipäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä. Lisäksi kotitestillä todetut tartunnat eivät tule lainkaan tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Tehokkaimmat keinot epidemian rajaamiseksi ovat nyt rokottautuminen, kontaktien välttäminen sekä kotitestien käyttö.

Jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita (lämpöä, kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, kurkkukipua, nuhaa, yskää, väsymystä, pahoinvointia tai ripulia), jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä koronakotitestin.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Sairaanhoitopiirin (www.epshp.fi/korona) sekä alueen kuntien, kuntayhtymien ja yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilla on ohjeita, miten tulee toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa, jos on saanut positiivisen testituloksen tai jos asuu samassa taloudessa positiivisen tuloksen saaneen kanssa. Verkkosivuilla on myös ohjeet siitä, kenelle suositellaan terveydenhuollon PCR-koronatestiä.

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee parhaillaan selvitystä, miten asia voitaisiin ratkaista.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain sellaisissa tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Sote-työntekijöiden osalta eristys- ja karanteenimääräyksiä vielä jatketaan tietyiltä osin, pyrkimyksenä suojata riskiryhmiin kuuluvia.

20.1.2022

Tartunnanjäljitystä kevennetään ja voimavarat kohdistetaan sairaiden hoitoon.

14.1.2022

THL on muuttanut koronalinjauksiaan parin päivän aikana ja ohjeisiin tulee muutoksia jatkuvasti. Epshp sivuilla on lisäohjeita.

Jos saat koronatestistä (Pcr-testi) positiivisen vastauksen, saat jatkossa EPSHP:ltä tekstiviestin, jossa on toimintaohjeita.

Kaikkiin koronapositiivisiin ei olla automaattisesti yhteydessä. Karanteeni- ja eristyspäätöksen asiakas pyytää terveyskeskuksesta niitä tarvitessaan.

Tiedotamme lisää, kun kaikki muuttuneet ohjeet tulevat tietoomme.

Epshp

7.1.2022

Opetuksen järjestäminen 10.1.2022 alkaen Lapuan kouluissa

Uusi vuosi alkaa ja koronatilanteessa ollaan Etelä-Pohjanmaallakin haastavassa tilanteessa.

Lapuan kaupungin koulujen toiminta alkaa lähiopetuksessa. Tilannetta seurataan kuitenkin koko ajan se voi muuttua nopeallakin varoitusajalla. Tästä syystä jokaisessa koulussa on valmistauduttava erilaisiin vaihtoehtoihin ja muutoksiin.

Koulun kaikessa toiminnassa muistetaan hygienia ja turvallisuussuositukset.  Henkilökunnan ja oppilaiden viidennestä vuosiluokasta ylöspäin suositellaan käyttävän koulupäivän aikana kasvomaskeja. Maskit saadaan koululta. Oppilaita ohjataan päivittäin hyviin hygieniakäytäntöihin ikätaso huomioiden. Erityisen tärkeää on, että kouluun ei voi tulla, mikäli oppilaalla tai opiskelijalla on flunssan oireita!

Kouluissa jatketaan periaatteella, että opetusryhmät toimivat pääsääntöisesti erillään toisistaan. Ryhmien sekoittumista vältetään. Suomen malli -harrastustoiminta ja iltapäivätoiminta jatkuvat normaalisti, koulun turvallisuuskäytänteet huomioiden.

Kotien on tärkeä varautua poikkeuksellisiin järjestelyihin, joihin siirrytään tilanteen vaatiessa (esim. mahdollinen etäopetus). Kaikkien toimijoiden on syytä seurata viestintää. Kotien ja koulujen välillä ensisijainen viestintäkanava on Wilma.

Koulun tilojen käytöstä muuna kuin kouluaikana tiedotetaan koulun toimesta erikseen.

Turvallista alkavaa vuotta 2022!

5.1.2022

sivistyskeskus

7.1.2022

Kansalaisopiston suunnitelma turvallisuustoimista opetuksen järjestämisessä

Musiikkiopiston suunnitelma turvallisuustoimista opetuksen järjestämisessä

Liikuntatoimen suunnitelma turvallisuustoimista

31.12.2021

Täysi rokotussuoja tarkoittaa, että vähintään kaksi rokotusannosta on otettu vähintään 7 päivää sitte

22.12.2021

5-11 vuotiaiden koronarokotukset Lapualla

25.11.2021

Koronapassista tietoa

Kuka saa ilmaisen koronatestin julkisesta terveydenhuollosta

26.10.2021

Usein kysytyt puhelinnumerot

5.10.2021

Ilmoitus koronarokotusten aikaistamisesta

Yhteystiedot

Terveyskeskus

Koronarokotukset

(takaisinsoitto 0-7 pv)

Ajan voit varata myös
www.hyvis.fi

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?