Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet 1.1.2023 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.
https://www.hyvaep.fi/

Tietoa Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen palveluista ja ajantasaiset yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaep.fi.

Näitä sisältöjä ei enää päivitetä ja ne tulevat poistumaan vuoden 2023 aikana.

Äitiysneuvola

Sairaalantie 9B, 62100 Lapua

Raskaus on ainutlaatuista aikaa elämässä. Äitiysneuvolassa haluamme tarjota sinulle, puolisollesi ja tulevalle lapsellesi asiantuntevan ja turvallisen hoidon uudessa elämäntilanteessasi. Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on huolehtia koko odottavan perheen ja tulevan lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista. Siksi puoliso tai tukihenkilö on tervetullut kaikille neuvolakäynneille.

Ensimmäinen vastaanottoaika varataan terveydenhoitajalle, kun raskaus on todettu. Normaalisti etenevässä raskaudessa äitiysneuvolassa käydään noin 10 kertaa, joista kahdella kerralla tapaat lääkärin. Äitiysneuvolakäynneillä suoritamme ns. perustutkimuksia (verenpaine, hemoglobiini, paino ja virtsanäyte). Jokaisella käynnillä arvioimme sikiön vointia kuuntelemalla sydänäänet, arvioimalla sikiön liikkeitä ja kasvua. Muut tutkimukset vaihtelevat raskausviikkojen ja yksilöllisen tarpeen mukaan. Sinulla on mahdollisuus myös osallistua raskausajan ultraäänitutkimuksiin Seinäjoen keskussairaalassa kahdesti raskauden aikana.

Äitiysneuvolan tehtävänä on valmistaa odottajaa ja puolisoa lapsen syntymään ja vanhemmuuteen sekä tukea jo raskausaikana perheenjäsenten välistä varhaista vuorovaikutusta. Ensisynnyttäjille tarjoamme perhe- ja synnytysvalmennusta. Odottajilla on myös mahdollisuus käydä tutustumassa synnytyssairaalaamme. Avopareilla on mahdollisuus isyyden tunnustamiseen sekä yhteishuoltosopimuksen tekemiseen raskausaikana terveydenhoitajan vastaanotolla.

Perhesuunnitteluneuvola

Sairaalantie 9B, 62100 Lapua

Perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on edistää ja ylläpitää seksuaaliterveyttä.  Neuvolassa on mahdollista miettiä sopivan raskaudenehkäisyn valintaa yhdessä ammattilaisten kanssa. Neuvolassa toteutetaan ehkäisytuotteiden aloitus, ehkäisyn seurantakäynnit sekä reseptien uusinnat.

Perhesuunnitteluneuvolan asiakkaaksi voi hakeutua kaiken ikäiset lapualaiset naiset sekä Lapualla opiskelevat opiskelijat. Ehkäisytuotteita voidaan aloittaa moneen eri tarkoitukseen, kuten mm. raskauden ehkäisyyn, kuukautisvaivoihin tai akneen. Perhesuunnitteluneuvolassa selvitellään asiakkaiden mahdollisia ehkäisyyn liittyviä ongelmia sekä gynekologisia vaivoja. Neuvolasta saa sukupuolitauteihin liittyvää neuvontaa sekä tarvittavat lähetteet tutkimuksiin.

Saatavilla olevia ehkäisytuotteita ovat

-pillerit (minipillerit sekä yhdistelmäehkäisypillerit)

-ehkäisyrengas

-ehkäisykapseli

-ehkäisylaastari

-kierukat (hormonaaliset ja hormonittomat)

-sterilisaatiot

Sekä miesten että naisten sterilisaatiolähetteet tehdään perhesuunnitteluneuvolassa.

Ehkäisykierukoiden poistot toteutetaan perhesuunnitteluneuvolassa.

Maksuton ehkäisy

Alle 25-vuotiaille lapualaisille Lapuan kaupunki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn. Aivan kuten muillakin perhesuunnitteluneuvolan asiakkailla, on myös ilmaisehkäisyyn oikeutetuilla mahdollisuus saada palveluita liittyen seksuaaliterveyteen.  Perhesuunnitteluneuvola toteuttaa ilmaisehkäisyn aloituksen, seurannan ja tuotteiden jakelun.

Ilmaisehkäisyn tuotteita naisille ovat:

-ehkäisypillerit (minipillerit ja yhdistelmäehkäisypillerit)

-ehkäisyrengas

-ehkäisykapseli

-kierukka (hormonaaliset ja hormonittomat)

Kondomeja jaeteen ilmaiseksi alle 25-vuotiaille naisille ja miehille perhesuunnitteluneuvolassa, yläkoululla ja toisen asteen oppilaitoksissa terveydenhoitajien toimesta.

Naisten kohdunkaulan syövän seulonta eli naisten joukkopapat

Perhesuunnitteluneuvolassa toteutetaan naisten kohdunkaulan syövän seulonnat ikäryhmille 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 ja 65. Kyseisinä ikävuosina naisille lähetetään postitse kutsu näytteelle.

Joukkoseulonnan vastaus tulee asiakkaalle kotiin postitse. Jos vastauksessa kehotetaan varaamaan aikaa kontrollinäytteenotolle, ota yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan.

 

 

Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolat 1-3

Sairaalantie 9B

Puhelinaika kaikissa äitiys- ja perhesuunnitteluneuvoloissa ma-pe klo 10-11

Vastaanotot ajanvarauksella

Lapuan äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola 1

puh. 064384965

Hellanmaa, Ritamäki, Ritavuori, Mustamaa, Hirvijoki, Ojutkangas, Kauhajärvi, Alajoki, Jänismäki, Kaunissaari, Kiviristi, Alapää, Pouttu

Lapuan äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola 2

puh. 064384964

Jokipelto, Marielund, Siirilä, Kiviniemi, Saarenkangas, Simpsiö, Ilkka, Keisala, Alanurmo, Länsikylä, Ruha, Virpimäki, Suokko, Kukkukangas, Härsilä, Välilä

Lapuan äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola 3

 puh. 064384960

Huhtala, Koskikylä, Myllykylä, Liuhtari, Ritakallio, Honkimäki, Karhunkylä, Haapakoski, Keskusta, Sippolanmäki,
Männikkö, Paavola, Tiistenjoki, Lakaluoma, Ylikylä

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/