Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet 1.1.2023 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.
https://www.hyvaep.fi/

Tietoa Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen palveluista ja ajantasaiset yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaep.fi.

Näitä sisältöjä ei enää päivitetä ja ne tulevat poistumaan vuoden 2023 aikana.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on edistää toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä valvoa opiskeluympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin on oikeus kaikilla, jotka opiskelevat päätoimisesti vähintään kahden kuukauden ajan tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

Opiskeluterveydenhuollon henkilöstö toimii yhteistyössä oppilaitosten henkilöstöjen kanssa opiskeluhuoltoryhmissä tai hyvinvointityöryhmissä. Moniammatillista yhteistyötä tehdään tarvittaessa alueen muiden toimijoiden kanssa.

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat toteuttavat terveystarkastuksia, sairaanhoitoa, hoidontarpeen arviointia sekä terveysneuvontaa ja –seurantaa.

Tutkinto-opiskelijoiden terveystarkastukset

  • 1. opiskeluvuotena terveydenhoitajan ja lääkärintarkastus tytöille/naisille
  • 2. opiskeluvuotena terveystarkastus ja/tai lääkärintarkastus sekä mahdollinen kutsuntatarkastus pojille/miehille

Lapualaisten asevelvollisuusikäisten terveystarkastukset/lääkärintarkastukset tehdään opiskeluterveydenhuollossa.

Terveydenhoitajan käynnit ovat maksuttomia. Sairaanhoidolliset lääkärikäynnit ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneille.

Opiskeluterveydenhuollon vastaanotot

Toisen asteen kampus (Lukio ja Sedu), Vesipalontie 2, 62100 LAPUA

  • Terveydenhoitaja on tavattavissa ilman ajanvarausta ma – ke + pe klo 8 – 9:30
  • Yhteydenotot ja ajanvaraus mieluiten tekstiviestillä.
  • Lääkäri torstaisin (ajanvaraus terveydenhoitajan kautta)
  • Psykiatrinen sairaanhoitaja ma-pe ajanvarauksella

STEP-koulutus, Siiriläntie 11-13, 62100 LAPUA

  • Terveydenhoitajan vastaanotto keskiviikkoisin. Ilman ajanvarausta klo 9.15-10.30

Psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut

Psykiatrinen sairaanhoitaja toimii osana opiskeluterveydenhuollon kokonaisuutta mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmissa. Psykiatrinen sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arviointia, hoitaa ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Psykiatrinen sairaanhoitaja toimii Lukion ja Sedun oppilashuollon vastaanottotiloissa (Vesipalontie 2). Käynnit ovat maksuttomia ja asiakkaaksi voi hakeutua ilman lähetettä.

Terveyskeskuksen psykologipalvelut

Terveyskeskuspsykologin vastuualueelle kuuluvat aikuisten mielenterveystyö ja opiskeluterveydenhuolto (toisen asteen opiskelijat). Terveyskeskuspsykologi toimii myös alueellisen kriisityön vastuuhenkilönä.

Terveyskeskuspsykologin työssä painottuvat terapeuttinen keskusteluapu ja psykologiset tutkimukset. Työnkuvaan sisältyy ennaltaehkäisevällä otteella myös ryhmien ja luentojen pitämistä. Vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi mielialaoireilun, ahdistuneisuuden, uupumuksen tai elämän erilaisten kriisi- tai muutostilanteiden vuoksi.

Vastaanotto sijaitsee Terveyskeskuksen tiloissa (Sairaalantie 3). Käynnit ovat maksuttomia, vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Keskusteluavun piiriin voit hakeutua ilman lähetettä.


Terveyskeskuspsykologin ajanvaraus hoidontarpeen arvion kautta puhelinajalla (ma 10-12.30 ja to 10-10.30). Palvelujen suuren kysynnän vuoksi sähköpostitse tai tekstiviestillä tehtäviin ajanvarauspyyntöihin ei ole mahdollista vastata. Psykologin tutkimuksiin hakeudutaan ensisijaisesti hoitajan tai lääkärin kautta.

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/