Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet 1.1.2023 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.
https://www.hyvaep.fi/

Tietoa Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen palveluista ja ajantasaiset yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaep.fi.

Näitä sisältöjä ei enää päivitetä ja ne tulevat poistumaan vuoden 2023 aikana.

Terveyskeskuksen psykologipalvelut

Terveyskeskuspsykologi

puhelinaika ma 10-12:30 ja to 10-10:30

Lapuan Terveyskeskus
Sairaalantie 3
62100 Lapua

Terveyskeskuspsykologin vastuualueelle kuuluvat aikuisten mielenterveystyö ja opiskeluterveydenhuolto (toisen asteen opiskelijat). Terveyskeskuspsykologi toimii myös alueellisen kriisityön vastuuhenkilönä.

Terveyskeskuspsykologin työssä painottuvat terapeuttinen keskusteluapu ja psykologiset tutkimukset. Työnkuvaan sisältyy ennaltaehkäisevällä otteella myös ryhmien ja luentojen pitämistä. Vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi mielialaoireilun, ahdistuneisuuden, uupumuksen tai elämän erilaisten kriisi- tai muutostilanteiden vuoksi.

Vastaanotto sijaitsee Terveyskeskuksen tiloissa (Sairaanlantie 3). Käynnit ovat maksuttomia, vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Keskusteluavun piiriin voit hakeutua ilman lähetettä. Ajanvaraus hoidontarpeen arvion kautta puhelinajalla (ma 10-12.30 ja to 10-10.30). Palvelujen suuren kysynnän vuoksi sähköpostitse tai tekstiviestillä tehtäviin ajanvarauspyyntöihin ei ole mahdollista vastata. Psykologin tutkimuksiin hakeudutaan ensisijaisesti hoitajan tai lääkärin kautta.

F90.0?

Lapuan terveyskeskus pilotoi SYKSYLLÄ 2022:

ADHD-AIKUISTEN PSYKOLOGINEN RYHMÄKUNTOUTUS

Kuntoutus perustuu ADHD:n psykologiseen hoito-ohjelmaan, jonka tavoitteena on lievittää ADHD-oireiden aiheuttamaa haittaa ja parantaa yksilön toimintakykyä arjessa. Toteutuksessa hyödynnetään mm. kognitiivis-behavioraalisen psykoterapian ja neuropsykologisen kuntoutuksen menetelmiä. Lisäksi ryhmässä varataan aikaa myös vertaistuelle.

Ohjelmaan kuuluu:

  • 10 viikoittaista, noin 2-3 tunnin pituista tapaamiskertaa arki-iltaisin
  • ohjelmaan kuuluvien kotiharjoituksien tekeminen tapaamisten välillä
  • lisäksi järjestetään 1 seurantatapaaminen noin 3 kk kuluttua hoito-ohjelman päättymisestä

Tapaamiskerrat 1–6 käsittelevät ADHD:n olemusta, tarkkaavuutta, motivaatiota ja asioiden aloittamista, organisointia ja suunnittelua, stressiä ja rentoutumista sekä itsetuntoa. Tapaamiskertojen 7–9 aiheet valitaan yhdessä osallistujien tarpeiden mukaan (esim. muisti ja muistitekniikat, impulsiivisuus, suuttuminen ja rauhoittuminen sekä kommunikaatio). Viimeinen, 10. tapaaminen on varattu kertausta ja tulevaisuuden haasteiden pohtimista varten. Ryhmän vetäjänä toimii terveyskeskuspsykologi Marie Häkkinen.

Ryhmään valitaan max. 10 ADHD-aikuista. Ryhmä alkaa syksyllä 2022, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 4 hlöä.  Edellytykset ryhmään osallistumiselle:

  • ADHD-diagnoosi
  • oikeus käyttää Lapuan terveydenhuollon palveluita
  • soveltuvuus ryhmämuotoiseen kuntoutukseen
  • mikäli osallistujalla on käytössään ADHD-lääkitys, tulee lääkehoidon olla tasapainossa ennen ryhmän alkua

Ilmoittautumiset ja lisätiedustelut ensisijaisesti tk-psykologin puhelinajalla, maanantaisin klo 10-12.30 ja torstaisin klo 10-10.30 (puhelinajat kesällä: ma 27.6. & 18.7., to 14.7 & 21.7.), puh. 044 438 4961. Viestitse tehtäviin yhteydenottoihin vastataan saapumisjärjestyksessä aikaisintaan elokuun alussa.

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/