Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Kädenväännön haasteottelu ja lajin esittelytapahtuma

  • 6.4.2024 12:00-15:15
Kosolan talo, Kosolankatu 1, Lapua

Kosolan talon Isoo sali muuttuu lauantaina 6.4. kädenväännön kisapaikaksi, kun maakunnan kädenvääntöseura Power Bull järjestää seudun kärkinimien välisen näytöskisan. Vastakkain ovat vuoden 2023 parhaan joukkueena joukkueena palkitun Power Bullin edustajat sekä kädenvääntöseura Armsportin Essen kisaajat Pedersörestä.
Tapahtuma on avoin ja maksuton, ja sillä kutsutaan lajin pariin uusia harrastajia. Harrastajat esittelevät aluksi lajin tekniikkaa, sääntöjä ja virallisen kädenvääntöpöydän, sitten käydään ottelut ennakkoon sovittujen parien välillä. Otteluiden jälkeen yleisö saa kokeilla voimiaan kisaajia vastaan, ja ottaa tuntumaa näiden voimiin. Laji sopii kaiken ikäisille miehille ja naisille. Esimerkiksi Power Bull -seurassa on naisvääntäjiä ja nuorimmat jäsenet viidentoista ikäisiä.

Vastakkain tulevat kolme otteluparia ovat seuraavat:
Arto Kahila (Power Bull) vastaan Fredrik Käldqvist (Armsport Esse) – oikea käsi.
Joni Sukuvaara (Power Bull) vastaan Andreas Forsman (Armsport Esse) – vasen käsi.
Jan Kahila (Power Bull) vastaan Otto Palmborg (Armsport Esse) – oikea käsi

Kädenvääntö on ikiaikainen miesten laji kahdenvälisissä voimainmittelöissä, ja Kosolan talossa on lajin harjoittamisella erityinen historia jo 1880-luvulta. Tuolloin talossa kirjakauppaa pitänyt Jaakko Hissa haastoi ohi kulkevia isäntiä kauppaansa vääntämään kättä hänen kanssaan.

Jaakko Hissalle kädenvääntö sopi lajina, koska hänen alavartalonsa oli vammautunut 12-vuotiaana hänen jäätyään hiekkakuorman alle. Hänen lonkkansa murtui turmassa ja hänen vasen jalkansa jäi siksi 6-7 senttiä toista lyhyemmäksi. Hän oli myös menettänyt toisen silmänsä lapsena jousipyssyleikeissä, joten hänestä ei ollut maatöitten tekijäksi. Hänestä tuli sen sijaan menestynyt liikemies, joka saattoi vammoistaan huolimatta esitellä fyysisisiä voimiaan kädenväännössä.

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/