Tekstin koko
Toggle search

Sydän sykkii kulttuurihyvinvoinnille

Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla on kaupungin vihreänä sykkivä sydän. Matkailupuutarhassa samoillessa saa nauttia ympäristöstä kaikilla aisteilla ja kuin huomaamatta laskee verenpaine ja veren stressihormonien taso. Tutkitusti niin luonnossa liikkumisella kuin rakennetuissa puisto- ja puutarhatiloissa aikaa viettämällä on kokonaisvaltaisesti hyvinvointia vahvistava vaikutus. 

Lapuan kaupungin vasta valmistuneessa kulttuurihyvinvointisuunnitelmassa todetaan taiteen ja kulttuurin tukevan yhteisöllisyyttä, sosiaalista pääomaa ja hyvinvointia

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta kulttuurin, taiteen ja luovan toiminnan hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta. Taide ja kulttuuri kuuluvat hyvään elämänlaatuun ja ovat osa elinikäistä oppimista. 

Löydä Jokilaakson sydän!

Kulttuurihyvinvointisuunnitelmassa nousee esille taiteen merkitys osana luontoa ja rakennettua ympäristöä.

Lapuan taidekoulun aikuisopiskelijoiden ympäristötaideteos Jokilaakson sydän toteuttaa mainiosti kulttuurihyvinvointisuunnitelman toimenpide-ehdotuksia, joissa nostetaan esille kulttuurihyvinvoinnin näkyväksi tekeminen. 

Taide ja kulttuurin teokset, tilaisuudet ja tapahtumat niin rakennetussa ympäristössä ja luonnossa tuovat kulttuurihyvinvoinnin osaksi jokaisen arkea.  

Luonnonmateriaaleista rakennettu teos löytyy Sööstetin rakennuksen vierestä kahden kuusen alta. Teoksessa voi kehystää ja kuvata itsesi tai seurueensa sydämen kanssa ja jakaa kuvan somessa aihetunnisteella #löydäjokilaaksonsydän.  

Teos syntyi Lapuan taidekoulun opinnoissa, Kuvataiteen aikuisopiskelijoiden ympäristötaidejaksolla. Syksyllä ryhmä etsi alueelta itseään kiinnostavia paikkoja ja suunnitteli sanallisia ohjeita taidekävelylle, jotka ohjasi kulkijaa kokemaan nämä paikat. Keväällä ryhmä toteutti yhdessä fyysisen teoksen, Jokilaakson sydämen. Sydämen tekijöinä ovat Pia Berg, Satu Haapasaari, Mari Knuuttila, Jaana Kontkanen, Hanna Laaksoharju, Vesa Savolainen, Sanna Tervasmäki ja Anne Viita, opettajana Minna Bengs.  Syksyllä ympäristötaidetta opetti Minna Rajala. 

 Graafisen suunnittelun opinnoissa hiottiin karttaa Jokilaakson Matkailupuutarhasta. Siihen on merkitty Jokilaakson puutarhan kiinnostavia paikkoja sekä uusi ympäristötaideteos (nro 11).  Kartta on Vesa Savolaisen käsialaa, graafisen suunnittelujakson opettajana toimi Annina Enlund. 

Kulttuurihyvinvointityö on Lapualla hyvässä vauhdissa ja uusi kulttuurihyvinvointisuunnitelma tukee ja kannustaa ideoimaan uutta.  Lapuan taidekoulun opinnoissa syntyneet työt ovat mainioita esimerkkejä kulttuurihyvinvointityön näkyväksi tekemisestä ja siitä, miten moninaiset ovat tavat tuoda taide ja kulttuuri osaksi jokapäiväistä elämää.

Kiitos taitaville oppilaillemme ja opettajillemme!