Tekstin koko
Toggle search

Kirjaston helmikuun kuulumisista muutama sananen

Kirjastossa tapahtuu helmikuussa monenmoista. Lähiajan tapahtumista mainittakoon lukukoira Taiston vierailu 7.2., Lainan päivä 8.2. ja ystävänpäivä 14.2.

Luonto lainassa -viikkoa vietetään 5. – 11.2.2024 kirjastossa. Luontoaiheiseen kirjanäyttelyyn voit käydä tutustumassa kirjastossa käydessäsi  ja kirjoittaa karttaan vinkin lähialueen kivasta retkikohteesta. 

Kirjastossa vierailee säännöllisesti lukukoiria, joten Taistolle tai Prinsessalle voi varata 15 minuutin lukuajan. Lukukoira Taisto tulee keskiviikkona 7.2. kello 17.45 – 18.45. Kysy lisää muista kerroista ja seuraa kirjaston ilmoittelua. 

Taustaa lukukoiratoiminnasta: Suomen ensimmäiset lukukoirat työskentelivät Kaarinan kaupunginkirjastossa Luetaan koiralle -projektissa vuonna 2011. Lukukoiratoiminta on sen jälkeen levinnyt useisiin kirjastoihin ympäri maata. Eläinten terapeuttinen vaikutus on tiedetty Suomessa ainakin 1980-luvulta asti. Lukemisen oppimiseen ei ole kiertoteitä. On luettava uudestaan ja uudestaan ääneen, niin että sanat alkavat sujua ja lauseet kuulostavat ymmärrettäviltä. Koiran rauhoittaa ääneen lukutilanteessa lukijaa ja antaa aloittelevalle lukijalle lukurauhan, ei arvostele, ei tuomitse tai tartu virheisiin vaan kuuntelee lempeästi. Lukukoiralle voi lukea myös aikuinen, jolla on vaikeuksia lukutaidon tai lukemisen kanssa. 

Suomen Kennelliitto järjestää lukukoirakoulutusta ja tähän mennessä noin 150 koiraa on käynyt koulutuksen. Kaikki lukukoiratoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen eikä koiranomistaja saa siitä palkkiota. Kennelliitto vastaa lukukoirien soveltuvuuden arvioinnista sekä lukukoiranohjaajien kouluttamisesta. Ensimmäiset lukukoirakoulutukset järjestettiin vuonna 2017 eri puolilla Suomea. Kaikille toimintaan mukaan tuleville järjestetään sama perustason koulutus. Lisätietoja aiheesta löydät täältä linkin takaa: https://www.kennelliitto.fi/koirat/lukukoirat

Lainan päivä on Suomen kirjastoseuran kehittämä kirjastojen PR- ja kampanjapäivä, jota on vietetty vuodesta 1984 Lainan nimipäivänä 8. helmikuuta. Lapuan kirjastossa vietetään kyseistä päivää tällä kertaa sakottaman päivän merkeissä. Jos sinulla on myöhässä olevia lainoja, joista on kertynyt myöhästymismaksua niin nyt on oiva tilaisuus käydä palauttamassa ne kirjastoon, sillä Lainan päivänä annetaan sakot anteeksi. Säästyneillä rahoilla voit ruokkia vaikka säästöpossuasi! Lainan päivänä kirjoitellaan kirjaston somessa myös lukusuosituksia, nappaa vinkit talteen! 

Torstaina 8.2. kello 18  kirjailijavieraana on Taina Latvala. Tilaisuus on Alajoki-salissa. Järjestäjinä yhteistyössä Lapuan kansalaisopisto ja kaupunginkirjasto. Taina Latvala on lapualaissyntyinen, nykyään Helsingissä asuva kirjailija. Taina on julkaissut neljä romaania ja kaksi novellikokoelmaa ja hän kirjoittaa myös näytelmiä ja blogitekstejä. Esikoisteoksestaan Arvostelukappale, novelleja hän sai Kalevi Jäntin palkinnon. Viimeisin romaani on nimeltään Torinon enkeli.

Romaanien lisäksi Taina Latvala on kirjoittanut Kekkosen tytär -näytelmän, jolle myönnettiin parhaan näytelmätekstin Lea-palkinto vuonna 2021. Jos et pääse Alajoki-saliin paikan päälle, tätä luentoa voit seurata myös etäyhteyden välityksellä kotoa. Ilmoittaudu Lapuan kansalaisopistoon luentopäivänä kello 14.00 mennessä: https://uusi.opistopalvelut.fi/lapua/fi/course/6417. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ystävänpäivänä 14.2. kirjastossa voi ottaa kaverikuvan tai selfien hienon teemaan liittyvän kehyksen keskeltä. Voit jättää  sydämenmuotoiselle lapulle terveiset tai lukusuositukset ystävälle sekä tutustua kirjanäyttelyihin.

Sanataidetyöpaja lauantaina 17.2. klo 13 – 14.30 Lapuan kansalaisopiston luentotilassa aikuisille ja nuorille. Tule tutustumaan sanataiteeseen ja tekemään pienimuotoisia luovia kirjoitusharjoituksia. Maksuton paja on tarkoitettu vasta-alkajille. Varaa mukaasi muistiinpanovälineet. Pajan ohjaajana toimii sanataideohjaajaopiskelija Outi Hakala. Ilmoittautuminen: kirjasto@lapua.fi

Satutuokiossa torstaina 22.2. kello 9.30 – 10.00 pääsee sukeltamaan satujen maailmaan. Satutuokioon ei vaadita ennakkoilmoittautumista. 

Kirjaston arjessa tapahtuu toki paljon muutakin mikä ei näy asiakkaille. Joka viikko putkahtaa kirjalaatikoista uusia tilattuja kirjoja tai muuta aineistoa, jotka käsitellään ja eri vaiheiden kautta tuodaan asiakkaiden saataville. Jokaisella kirjaston työntekijällä on tietysti myös omat vastuualueensa joiden parissa tekevät työtään asiakaspalvelun lisäksi. Kirjastotilastot vuoden 2023 toiminnan osalta on syötettävä kirjastojen tilastotietokantaan helmikuun loppuun mennessä. Kaikki Suomen yleiset kirjastot tallentavat omat tilastot yhteiseen tietokantaan. 

Onneksi on kirjasto!

Päivi Pippola

Kirjastotoimenpäällikkö