Tekstin koko
Toggle search

Kirjastovuosi 2023 Lapualla

Kirjaston tilastot vuodelta 2023 Lapualla osoittavat sen, että kirjastoa käytetään ahkerasti. Fyysiset käynnit kirjastossa olivat lisääntyneet 18,25 %. Osan tästä noususta selittää omatoimikirjaston käyttö. Vuonna 2023 omatoimikirjastoon kirjauduttiin 3 416 kertaa. Tämä luku ei kerro kokonaiskävijämäärää, sillä kirjautuneen henkilön mukana on voinut tulla perheenjäseniä tai esimerkiksi puoliso.  Lainaajia kaupungin asukkaista on 30,82 %, tosin usein kyllä yhdellä kirjastokortilla lainataan koko perheelle. Kokonaislainaus oli noussut 3,59 % ja se tarkoittaa lukuina 233 430 lainaa. Musiikkiäänitteiden lainaus oli noussut 13,94 %, mikä oli mukava yllätys, ja aikuisten kaunokirjallisuus nousi 11,60 prosentilla. E-lehtien lainaus oli noussut huimat 66,25 %. Tämä selittyy osin sillä, että etänä toimiva ePress -lehtipalvelu oli tullut tutuksi ja otettu käyttöön. E-kirjojen lainaus oli noussut puolestaan 16,01 %.

Kirjastossa tapahtuu monenmoista, mitä moni ei huomaakaan. Erilaisia pieniä ja vähän isompia tapahtumia oli 138 kpl, esimerkiksi kirjailijavierailuita ja tapahtumia kuten pelipäivä, erilaisia näyttelyitä, ulkopuolisten järjestämiä kuten Lakeuden Etapin info kaksilokeroastioista, kirjaston asiakasraadin tai shakkikerhon kokoontumisia jne. Kirjallisuuden ja lukemisen edistämiseen liittyviä tapahtumia oli puolestaan 65 kpl eli kirjavinkkauksia, satutuokioita ja lukuhetkiä. Lukemisen ja kirjallisuuden edistämiseen keskittyviin tapahtumiin osallistui 994 henkilöä ja nousua määrässä oli 41,19 %. Erilaiset hankkeet totta kai näkyvät tilastoissa sekä omat että Eepoksen tai muiden tahojen kanssa yhteiset hankkeet. Yhteistyö lisää kirjastopalveluiden laatua ja osaamista.

Kirjaston vahvuuteen on välillä kuulunut työelämään tutustujia eli tettiläisiä tai muita harjoittelijoita sekä tietysti syksyisin Seamkin kirjasto- ja tietopalvelualan harjoittelija, joka viiden kuukauden harjoittelujakson aikana sai kattavan kokemuksen ja opin kirjastoalasta ja hän antoi myös oman työpanoksensa kirjastolle. Kirjaston vakinaista henkilöstöä on yhdeksän, joka ei ole mitenkään iso määrä kun muita yksiköitä on pääkirjaston lisäksi kirjastoauto, Tiistenjoen sivukirjasto sekä lukion kirjasto. Kirjastopalvelut Lapualla ovat varsin hyvissä ja ammattitaitoisissa käsissä.

Tästä linkistä pääset katsomaan tarkemmin muita lukuja: Kirjastovuosi 2023 Lapualla

Suomen yleisten kirjastojen vuoden 2023 tilastot julkaistaan 3.4.2024. Jos olet kiinnostunut tilastoista, pääset tästä linkistä tutkimaan kaikkia Suomen yleisten kirjastojen tilastoja: https://tilastot.kirjastot.fi/