Tekstin koko

Kulttuuria tehtaalta

Mitä tilastot kertovat

Kirjastotilastot 2022 julkistettiin 3.4.2023. Valtakunnalliset kirjastotilastot osoittivat, että kirjastot tukevat lasten ja nuorten lukutaitoa. Kirjastojen käyttöön vaikutti vielä korona, mutta keskeiset kirjaston käytön mittarit olivat valtakunnallisesti noususuuntaisia, mikä lupaa hyvää vuodelle 2023. Uudet tapahtumatilastoinnin mittarit tekivät lasten- ja nuortenkirjastotyötä näkyväksi. Vuonna 2022 kirjastoissa vierailtiin yli 41 miljoonaa kertaa. Käynnit olivat lisääntyneet vuoteen 2021 verrattuna 27 %. Kirjastoista lainattiin yli 80 miljoonaa lainaa.

Ukrainan kriisi näkyy kirjastotilastoissa muunkielisten kirjojen hankinnan noustessa +18 %. E -lehtien suosio jatkui ja käyttö lisääntyi 11 %. Käyttäjäkoulutuksia ja tapahtumia oli kirjastoissa yli 50 000. Tapahtumat ja käyttäjäkoulutukset tavoittivat lähes 1,4 miljoonaa suomalaista.Tapahtumista 60 % oli suunnattu lapsille, nuorille ja perheille. Enemmistö tapahtumista ja koulutuksista liittyi kirjallisuuteen ja lukemisen edistämiseen: satutunnit, kirjavinkkaukset, kirjailijavierailut ja työpajat.

Lapuan kaupunginkirjaston tilastot noudattivat melko lailla valtakunnallista linjaa, tosin kokonaislainaus laski hieman, – 3,6 %, vastaavasti kävijöiden määrä nousi + 25 % ja kirjastoauton lainat kasvoivat huimat 190 %! Tämän kasvun selittää kirjastoauton säännöllinen kulku 2022 (vrt. vuosi 2021 noin 4 kk ajossa). Kirjavinkkaukset tavoittivat reilu 600 ala- ja yläkoulun oppilasta ja erilaiset tapahtumat 1025 henkilöä. Kirjastopalvelun hinta per asukas oli Lapualla 55,83 € ja valtakunnassa keskimäärin 61,86 €.

Tilastot ovat tilastoja, mutta mitä numeroiden takana on. Kirjastosta haettiin tenttikirjoja, tietoa harrastusten tueksi ja opittiin uusia asioita, tutkittiin historiaa. Saatiin erilaisia elämyksiä sekä jännitystä ja viihdyttiin dvd -elokuvan tai lempimusiikin parissa. Kirjastossa tavattiin ystäviä ja pidettiin palavereita, luettiin ylioppilaskirjoituksiin ja päivän lehdet joko digiversiona tai painomusteversiona. Kaupungin asukkaista noin 30,5 % käyttää kirjastoa, mutta se ei ole koko totuus. Usein yhdellä kirjastokortilla lainataan monelle perheenjäsenelle. Eri-ikäisiä asiakkaita tavattiin kasvotusten, neuvottiin sähköpostin kautta tai puhelimitse, tehtiin omatoimikirjastosopimuksia ja autettiin digiasioissa. Kirjasto on mukana kaikissa elämäntilanteissa, lisäksi monipuolinen lukutaito on osa arjen hallintaa. Kirjasto on kiitelty palvelu ja sen merkityksen soisi jokaisen ymmärtävän. Eräs kirjaston pienempi asiakas ymmärsi asian varsin selvästi huudahtaen: “äiti, äiti missä se taikasauva on?” – viitaten sillä kirjastokorttiin.

Kesän (kesäloman) kynnyksellä Meille kaikille … “ei seikkailuja pidä pelätä, tuuleen lentäneitä leijoja tai särkyneitä näkyjä. Huomiseksi saat yhden tehtävän: seikkailla ja leikkiä pelotta koko päivän.” (Nivukoski, Paula: Lysti ystävä : onnellisia sanamatkoja, Otava 2021)

(Lapuan Sanomat 7.6.2023 Kulttuuria tehtaalta -kolumni)

Päivi Pippola

Kirjastotoimenpäällikkö

Lapuan kaupunginkirjasto

Lisää luettavaa

Kulttuuria tehtaalta

19.6.2024

Harjoittelijamme Alonan blogiteksti ohessa - kirjasto kiittää Alonaa!

3.4.2024

Kulttuuria tehtaalta

12.1.2024