Tekstin koko

KULTTUURIA TEHTAALTA

Lukemattomat maailmat

Kirjastotilaan saapuessasi  astut monien maailmojen sisälle. Voit poimia niitä kuin kukkasia. Tänään keräät nipun herkkää ja kevyttä. Toisella kerralla poimit tummasävyisiä tai painavia kimppuusi. Ohuita tai paksuja kirjoja. Tuttuja tai tuntemattomia.

Vanhan Paukun kaunis miljöö, jonka taustalla todellinen tarina, surullisempi kuin toivoisi. Mutta muutos tehdasmiljööstä eläväksi ja kukoistavaksi kulttuurikeskukseksi. Todelliset tarinat ovat useimmiten (tai aina…) keksittyjä, kuviteltuja tarinoita kiinnostavampia – inhimillisempiä. Syksyn tullen kirjasto on toiminut Isossa tehtaassa 25 vuotta ja sitä on mukava juhlistaa jollain lailla.

Tässä kuohuvassa maailmassa täytyy vain toivoa, että kehitymme tai yritämme kehittyä ja kasvaa kauniimmiksi ja inhimillisemmiksi itsellemme, toisillemme, koko planeetalle  –  voimme tehdä todellisista tarinoista parempia, mutta tarvittaessa löytää iloa ja lohtua kuvitelluista.

Kirjasto pyrkii kehittämään ja tarjoamaan asiakkailleen uutta. Valtakunnan tasolla valtava loikka on yleisten kirjastojen yhteinen (ja kuntien) e-kirjasto, jonka selvitystyö on edennyt hyvää vauhtia ja valmista pitäisi olla vuonna 2024. Yhteinen e-kirjasto tarjoaa kirjaston asiakkaille tasavertaiset mahdollisuudet lukea e-kirjoja ja kuunnella e-äänikirjoja tai lukea e-lehtien näköisversioita paikasta riippumatta. Kuntien yhteisen e-kokoelman kautta: asiakkailla on tasa-arvoinen pääsy sisältöön, yhteinen e-kokoelman käyttöliittymä helpottaa ja sujuvoittaa käyttöä, kaikilla kirjaston asiakkailla on sama matka “kirjastoon” ja e-kirjakokoelma tukee omalta osaltaan lukutaitoa ja ylläpitää sitä tarjoamalla väylän lukemiseen digitaalisen tarjonnan avulla.

Yhteisen Eepos-kirjastokimppamme syksyllä alkavassa hankkeessa Lukeva Lakeus kehitetään ja kokeillaan uusia vinkkaustapoja yläkoululaisten vinkkaukseen. Tavoitteena on järjestää alueen seitsemäsluokkalaisille uudenlainen osallistava vinkkaustapahtuma, päivittää kirjaston asiakkuus ja innostaa lukemiseen sekä kirjaston käyttöön.

Lapuan kaupunginkirjastossa kirjastopalveluiden saavutettavuus lisääntyy seuraavan isomman kehitysaskeleen myötä eli omatoimikirjaston toteutuessa. Siitä ja sen vaiheista tuonnempana lisää. Myös asiakkaiden näkemyksiä ja ääntä olisi hyvä kuulla enemmän siksi kutsun sinut, kirjaston ystävä ilmoittautumaan asiakasraatiin. Seuraavan kirjastokäynnin yhteydessä ilmoita halukkuutesi osallistua kirjaston asiakasraatiin. Monenlaista kehitystyötä väreilee siis normaalin kirjastoarjen pinnan alla.

Kirjasto on kutsuva keidas, jonka turvallinen ilmapiiri, lämpö ja valo sekä kiehtovat tarinat kietovat sinut syleilyysi – olet tervetullut. Voit kohdata tai olla kohtaamatta. Olla omatoiminen tai tulla palvelluksi.

En tiedä onko tarinassa tässä päätä eikä häntää. Joten päätän sen rakastetun Kirsi Kunnaksen runoon: 

Wow wow vohveli, 

hauku esiin tohveli, 

hae, nuuski, kyttää, 

matot kasaan lyttää, 

etsi sitä nurkista, 

sängyn alle kurkista. 

Missä on tohveli?

Wow wow vohveli. 

(Kunnas, Kirsi: Tiitiäisen runolelu, 2002, kuvitus Christel Rönns)

(Alkuperäinen kirjoitus: Lapuan Sanomat 12.5.2022 / Päivi Pippola)

Lisää luettavaa

Harjoittelijamme Alonan blogiteksti ohessa - kirjasto kiittää Alonaa!

3.4.2024

Kulttuuria tehtaalta

12.1.2024

Kulttuuria tehtaalta

20.12.2023