KULTTUURIA TEHTAALTA kolumni
Varautuminen
No, en osannut varautua tämän kolumnin kirjoittamiseen ajoissa. Viime viikolla vähän “haravoin” aihetta mistä kirjoittaa. Ajattelin, että minulla on alkuviikko aikaa kirjoitella. Sitten sairastuin ja deadline painoi päälle. Kysyin vinkkiä ChatGPT:ltä ja siltä tuli ihan hyviä ehdotuksia. Mutta oikeastaan aihe suorastaan “hyppäsi” eteeni somessa, herää kysymys vakoiltiinko minua?
Varautuminen on teema, joka on ollut esillä Suomessa monella alalla. Juuri julkaistu opas keskittyy erilaisiin poikkeaviin tilanteisiin, joita voi tulla tulevaisuudessa yhä enemmän. Opas auttaa meitä valmistautumaan tilanteisiin, joissa arki ei toimi kuten tavallisesti.
Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi pitkät sähkö- ja vesikatkot sekä muut elintärkeiden palveluiden häiriöt. Ne voivat olla kyberhyökkäyksiä ja informaatiovaikuttamista. Luonnonilmiöitä, kuten myrskyt. Muita pitkäkestoisempia kriisitilanteita. Näissä meitä vähän herätellään kun olemme kenties tuudittautuneet, että aina homma hoituu, joku hoitaa, ei kuulu mulle.
Hienoa, että oppaassa oli huomioitu ns. kotivaran lisäksi muitakin asioita, jotka auttavat henkisesti epävarmassa tilanteessa. Henkistä kriisinkestävyyttä ja hyvää mieltä lisäävät ehdottomasti lukeminen. Muistan kuinka vuosi sitten uutisoitiin ukrainalaisotilaasta, joka lukee aina kuin mahdollista jotta pää pysy kasassa etulinjassa. Kuinka hyvin kyseinen sotilas kiteytti kirjojen merkityksen: – “Voi kärsiä kärsimättä. Voi rakastaa ilman rakkautta. Voi tappaa kuitenkaan tappamatta.” Niinpä. Hän kuitenkin joutui todelliseen sotaan. Toivottavasti on hengissä.
Jos koronapandemiasta voidaan etsiä jotain positiivista, niin se osoitti, kuinka tärkeitä kirjastot ovat kansalaisille ja koko yhteiskunnalle yksilöiden resilienssin vahvistajana. Itsestään selvää maksutonta palvelua opittiin arvostamaan, kun se ei enää ollutkaan saatavilla. Kirjastot toimivat joustavasti tilanteen aiheuttamasta ensi hämmingistä toivuttuaan, esimerkkinä kirjakassipalvelut asiakkaille. Sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien rikkoontuminen pitemmäksi aikaa haavoittaa kyllä kirjastoa. Tai onhan meillä manuaalinen keino toimia. Paperilomakkeelle vain ylös asiakkaan tiedot ja lainatun aineiston nidetunnus. Näin toimittiin muinoin 90-luvulla.
Pidä varasi ettet päästä asioita kasvamaan liian suuriksi.
Nuuskamuikkunen (Muumilaakson marraskuu, 1970)
Rauhallista tulevaa joulua itse kullekin
Päivi
(Lapuan Sanomat, Kulttuuria tehtaalta -kolumni, 4.12.2024)
Päivi Pippola,
kirjastotoimenpäällikkö
Lapuan kaupunginkirjasto