Tekstin koko
Toggle search

Tehtävän kuvaus:

Oppilaat tutustuvat eri energiamuotoihin pelaamalla FEG-korttien avulla.

Pelissä tarvittavat kortit liitteessä.

Tehtävän tavoitteet:

  • Oppilas innostuu energiateemasta
  • Oppilas oppii eri energiamuotojen hyviä ja haitallisia ominaisuuksia
  • Oppilas kokee liikkumisen iloa
  • Oppilas harjoittelee voittamista ja häviämistä
  • Oppilas harjoittelee merkityksellisten valintojen tekemistä peleissä

Arvioitu kesto: (2 h)

Vahvin kortti voittaa (FEG-kortit)

Pikaohjeet

  • 2-6 pelaajaa
  • Pelin kesto 5-10 min
  • Pelataan pakan numerokorteilla

Pelin kulku

Jaetaan kaikki kortit pelaajien kesken. Kukin pelaaja asettaa korttinsa kuvapuoli alaspäin eteensä. Jokainen pelaaja nostaa päällimmäisen kortin omasta pakasta. Omaa korttia ei näytetä muille pelaajille. Jakajasta seuraava pelaaja aloittaa kysymällä kortista yhden arvon. Kierroksen voittaa se pelaaja, jolla on suurin kysytty arvo. Tämä sääntö koskee korttien neljää ensimmäistä arvoa, jotka ovat energiateho, toimintavarmuus, energian riittävyys ja yksiköiden määrä.
Viides arvo hiilijalanjälki on käänteinen. Hiilijalanjälkeä kysyttäessä voittaja on pienimmän hiilijalanjäljen omaava kortti.

Jokaista energiamuotoa on kolme samanlaista korttia. Jos kahdella pelaajalla on samalla kierroksella sama kysytty kortti, esimerkiksi aurinkoenergia ja energian riittävyys, voittaa se kummalla on suurempi arvo energiamuodon perässä (1-3). Kierroksen voittaja saa kaikkien kortit. Uusi kierros alkaa nostamalla jälleen päällimmäinen kortti omasta pakasta.

Seuraavana vuorossa oleva kysyy uuden arvon. Tätä jatketaan, kunnes kaikki edessä olevat kortit on käyty läpi. Eniten kortteja kerännyt pelaaja voittaa.

Peliä voidaan pelata myös siten, että voittaja on se, joka kerää kaikki kortit itselleen. Tällöin joka kierroksen jälkeen voitetut kortit sekoitetaan ja laitetaan uudeksi aloituspinoksi kunkin pelaajan eteen. Mikäli pelaaja ei voittanut itselleen lainkaan kortteja kierroksella, hän tippuu pelistä pois.

Toinen vaihtoehtoinen pelimuoto on, että oppilaat saavat valita, millä kortilla vastaavat korttipyyntöön. Näin peliin tulee uusi taktinen elementti.

Liikkuva energia (FEG-kortit)

Pikaohje

10-30 pelaajaa
Pelin kesto 5-30 min
Tarvikkeet: pelikortit ja 1 lippu/joukkue
Koulun piha/kenttä/sali/muu soveltuva alue

Pelin kulku

Kaksi joukkuetta taistelee pelialueen herruudesta. Voittaja on joukkue, joka saa kuljetettua vastustajan lipun oman joukkueensa toimitusjohtajalle.

Opettaja määrää joukkueiden toimitusjohtajille kotipaikat, joista he johtavat omaa joukkuettaan. Kumpikin joukkue sijoittaa oman lippunsa pelialueelle ja toimitusjohtajat jakavat pelaajilleen oman kortin. Pelaajat hajaantuvat pelialueelle. Lipun tulee olla nähtävissä ja juosten napattavissa. Opettaja varmistaa, että joukkueet ovat valmiina ja viheltää pelin käyntiin. Pelin alettua oma joukkue ei saa enää koskea lippuun ja sitä saa puolustaa minimissään 5 metrin päästä. Toimitusjohtajan ja lipun etäisyys tulee olla vähintään 30 metriä.

Kun pelaaja haastaa vastapuolen pelaajan pelissä koskettamalla häntä, verrataan kortteja ja vahvempi kortti voittaa. Toisen joukkueen pelaajia saa juosta karkuun pelialueen sisällä. Haastamalla voi puolustaa oman joukkueen lippua. Voitettu kortti kuljetetaan omalle toimitusjohtajalle. Jos kortit ovat samanarvoisia, ne vaihdetaan keskenään. Hävinnyt pelaaja joutuu hakea uuden kortin omalta toimitusjohtajaltaan.

​Pelaajat pyrkivät nappaamaan vastapuolen lipun ja juoksemaan sen kanssa oman toimitusjohtajan luokse. Jos lippua kuljettavaan pelaajaan kosketetaan (hänet haastetaan), lippu pitää pudottaa ja sitä voi alkaa uudestaan puolustaa. Vain kortillinen pelaaja voi kantaa lippua.

Peli päättyy, kun vastustajan lippu on omalla toimitusjohtajalla tai käytettävät kortit loppuvat.

Osana laaja-alaista osaamista
(L1, L2, L7)

Integroitavat oppiaineet
(YM, LI)