Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Lapuan nuorisotoimi on jälleen mukana kansainvälisessä nuorisovaihdossa Luxemburgissa kesällä 2024. Nuorisovaihdon ajankohta on 19-28.7 ja se on suunnattu 15-18 vuotiaille nuorille. Lapualaisille nuorille on tarjolla viisi paikkaa.

Nuorisovaihto on EU:n Erasmus+-ohjelman rahoittama, mikä tarkoittaa, että ohjelma, majoitus ja ruokailu ovat osallistujille maksuttomia, matkakuluissa on pieni omavastuuosuus. Rahoitus ei myöskään korvaa vakuutuksia.

Outdoor Plus nuorisovaihdon ohjelma koostuu liikunnallisista aktiviteeteistä: mm. köysirata, longboarding-skeittailusta, tandem-maastopyöräily, sup-lautailu. Aktiviteetit eivät kuitenkaan ole liian vaativia eivätkä vaadi erityisosaamista tai urheilullisuutta. Lisäksi tutustutaan muihin kulttuureihin, tehdään ja opitaan yhdessä. Suomalaisilla nuorilla on myös vastuullaan oma osuus ohjelmasta ja sen toteutumisesta. Järjestämme esimerkiksi Suomalaisen illan.

Lisätietoa ja hakulomakkeita nuorisovaihdosta saa nuorisotoimistosta p. 044-4384586, samuli.taivalmaa@lapua.fi. Nuorisovaihtoon valituille nuorille ja heidän vanhemmilleen järjestetään info-tilaisuus. Mukaan valitut nuoret kokoontuvat ennen nuorisovaihtoa muutamia kertoja valmistelemaan omaa osuuttaan ohjelmasta.
Hakuaika nuorisovaihtoon on ke 8.5.2023 mennessä, mutta voimme tehdä valinnan jo tätä ennemminkin.

Nuorisotoimen kansainvälinen toiminta

Sinä 15 – 30 vuotias joka olet kiinnostunut kansainvälisestä toiminnasta voit osallistua kauttamme ERASMUS+ hankkeisiin.

Kuten nuorisovaihdot tai koulutusjaksot ( yli 18 vuotiaat) joko kotimaassa tai ulkomailla tai EVS vapaaehtoisprojekti ulkomailla. OTA MEIHIN YHTEYTTÄ ja keskustellaan lisää.

Nuorisopalvelut – Kansainvälinen toiminta

MITÄ

Pääasiallinen kansainvälinen toiminta tapahtuu ERASMUS+ Youth in action –ohjelman kautta.

Vuosittain haetaan 2 -3 nuorisovaihtoon tai /ja koulutushankkeeseen rahoitusta.

Nuorisovaihdot tapahtuvat pääsääntöisesti loma-aikoina. Nuorisovaihtoon voi osallistua 13 – 19 vuotiaat nuoret. Lapualla toteutettavien nuorisovaihtojen hakijana on Lapuan nuorisovaltuusto. Nuorisopalvelut ovat tiiviisti mukana ohjaamassa niin hakemuksen kuin raportin teossa kuin itse tapahtumassa.

Lisäksi ollaan partnereina usean maan hankkeeseen niin nuorisovaihtojen kuin nuorisotyöntekijöiden koulutuksen osalta. Nuorisopalvelut hakevat vuosittain 1 – 2 nuorisotyöntekijöille suunnattuun projektiin rahoitusta, jotka tapahtuvat Lapualla.

Nuorisopalvelut ovat myös lähettävänä ja vastaanottavana tahona EVS-projekteille,

ERASMUS+ ohjelman Euroopan vapaaehtoisprojekteissa.

EVS-projektiin voi osallistua 18 – 30 vuotias nuori.

Lapuan nuorisopalvelut on mukana Länsi-Suomen Platform –verkostossa.- Network for Youth mobility.

Platform- jäsenorganisaatiot Euroopassa tarjoavat (katso http://members.platform-network.com) vuosittain kansainvälisiä nuorisovaihtoja, leirejä ja vapaaehtoistyöpaikkoja usein Erasmus+ ohjelman tuella.

Suomessa Nuorisokeskus Villa Elban kansainvälinen osasto, koordinoi Platform -verkoston toimintaa ja on yhteydessä verkoston muiden maiden koordinaattoreihin.
Platform -ohjelmat ovat pääosin 13–30 -vuotiaille nuorille ja nuorten kanssa toimijoille. Osallistujat maksavat osallistumismaksun ja matkat. Usein leirin järjestäjät hakevat eri mahdollisuuksia edullisiin matkoihin leiripaikalle. Platform -leirit ovat myös hyvä mahdollisuus saada ensikosketus kansainväliseen toimintaan ja osallistua leiriin omassa maassa.

Seinäjoen seutukunnan kanssa on yhteinen kansainvälinen työryhmä. Seutukunnan kanssa myös osallistutaan erilaisiin kansainvälisiin projekteihin, tässäkin lähinnä Erasmus+ ohjelman puitteissa.

MIKSI

Kansainvälisyyshankeet lisäävät nuorten ymmärrystä suvaitsevaisuudesta, tasa-arvosta ja aktiivisesta kansalaisuudesta. Vuosien varrella olemme nähneet mahtavia oppimisprosesseja tapahtuvan nuorille kansainvälisen projektin aikana.

Kansainvälistyminen on tärkeä osa kuntien koulutus-, tiede-, liikunta-, nuoriso- ja kasvatustoiminta (Opetus- ja kulttuuriministeriö 2012).

Erasmus+ Youth in Action ohjelman tavoitteena on edistää aktiivista eurooppalaista kansalaisuutta, yhteisvastuullisuutta ja suvaitsevaisuutta nuorten keskuudessa. Ohjelman tavoitteena on tukea nuorten liikkuvuutta ja saada heidät osallistumaan Euroopan unionin tulevaisuuden muovaamiseen.

Opetushallituksen Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön osaston strategiassa 2020 on todettu:… suuntana aidosti avarakatseinen Suomi

  • Päämääränä kansainvälistyvä Suomi. Suomi on aidosti kansainvälinen, monikulttuurinen ja luova osaamisyhteiskunta
  • Kansalaisilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet kansanväliseen liikkuvuuteen ja yhteistyöhön.

Yhteystiedot

Taivalmaa Samuli

Nuorisosihteeri
Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/