Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Vahvuutena nuorista välittäminen

Hyvinvointi ei ole vain terveyttä tai ongelmien puuttumista, vaan siihen vaikuttaa moni tekijä.
Hyvinvointia voidaan esimerkiksi kuvata termeillä having, loving, being ja doing.

Having (omistaminen) kuvaa sitä, että nuorella on perustarpeet kunnossa. On koti, ruokaa ja tarpeellisia vaatteita. Alaikäisen nuoren kohdalla on myös tärkeää, että elämässä on aikuinen, joka huolehtii perustarpeista nuoren puolesta.
Loving (rakastaminen) tarkoittaa hyvien ihmissuhteiden ja välittämisen kokemista sekä kuulumisen tunnetta. Oma porukka, valittu perhe, voi tarjota rakkauden kokemuksia siinä missä kotikin. Yhtä tärkeää on päästä harjoittelemaan välittämisen osoittamista muille.
Being (oleminen) on sitä, että saa olla oma itsensä, ja antaa saman oikeuden myös muille.
Doing (tekeminen) on mielekästä puuhaa, oli se sitten koulunkäyntiä, vapaa-aikaa tai työskentelyä. Tekeminen on myös tunne siitä, että omilla tekemisillä on merkitystä. Hyvinvointia edistävään puuhailuun ei kuulu suorituspaineet.
(Lähde: Allianssi)

Lapualla nuorison eteen tehdään jatkuvasti töitä. Panostamme terveisiin ja hyvinvoiviin oppimisympäristöihin. Lapua on kahden kampuksen kaupunki, minkä ansiosta jokainen voi valita urapolkunsa omien halujensa mukaan. Lapuan lukio on Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi suurin lukio, jolle rakennettiin uudet, modernit tilat vuonna 2019. Lukio tarjoaakin uudenaikaisen oppimisympäristön lisäksi laajan valinnaisuuden. Lukion kyljessä sijaitsee Lapuan Sedu, jonka monialaisella kampuksella voi opiskella toistakymmentä ammatillista alaa. Lukio-opintojen suorittaminen onnistuu Sedussa yhtä lailla. Lapuan toinen kampusalue kuuluu kauniissa Jokilaaksossa sijaitsevalle STEP-koulutukselle, jonka koulutuksia suunnitellaan sekä tutkintotavoitteisesti että täydennyskoulutuksina.

Nuorisotyöntekijät etsivät ja löytävät, ja monenlaista nuorisotyötä tehdään kouluissakin. Vapaa-ajallekin tekemistä löytyy, esimerkiksi nuorisotilan muodossa. Lapuan Ohjaamo auttaa 16-29 -vuotiaita nuoria matalalla kynnyksellä, pienissä ja isoissa pulmissa. Nuorisovaltuusto, joka muuten on Suomen toiseksi vanhin nuorisovaltuusto, toimii nuorison äänitorvena ja on tärkeä osa kaupungin toimintaa.

Toimintaa nuorille

  • Lapuan Kansalaisopiston tarjonnasta löytyy melkeinpä mitä vain! Osa kursseista on erikseen suunnattu nuorille, mutta lähes kaikki muut ovat avoimia kaiken ikäisille. Tutustu tarjontaan, ja ilmoittaudu rohkeasti mukaan!
  • Lapuan Taidekoulu on kuvataiteen, käsityön, teatterin ja tanssin koti, jonne ovat niin uudet kuin vanhat oppilaatkin tervetulleita.
  • Lapuan Musiikkiopistossa musiikkia opetetaan niin yksilö- kuin ryhmäopetuksenakin. Löydä itsellesi uusi instrumentti, opettele käyttämään ääntäsi tai tule mukaan soitinryhmiin!

Yllä listatuissa toiminnoissa on käytössä Kaikukortti, joka mahdollistaa (tietyin rajoituksin) harrastamisen myös taloudellisesti haastavassa tilanteessa oleville. Tutustu Kaikukorttiin tarkemmin täällä!

Nuorisotyötä tekeviä yhdistyksiä on Lapualla useita. Listalta löydät vaikka uuden harrastuksen, tai keinon tehdä vapaaehtoistyötä!

Lapualla toimii myös lukuisia urheiluseuroja, joista monella on nuorille omat ryhmät. Toimintaa on myös yhteisenä kaiken ikäisille!

Kaipaatko lisää tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista?

Terveyttä ja elinvoimaa-sivulle olemme koonneet vinkkejä terveytesi edistämiseksi. Löydät sieltä tietoa esimerkiksi liikunnasta, elintapaohjauksesta, päihteettömyydestä ja pelaamisesta.

Nuorille on myös monia muita luotettavia hyvinvointisivuja, kuten (ulkoiset linkit):
Omahelpperi
Sekasin-chat (24/7)
MLL Nuortennetti
Nyyti ry, opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä järjestö
Allianssin sivut

MIELI Kriisikeskus Seinäjoki tarjoaa maksutonta apua pahaan oloon ja muihin äkillisiin kriisitilanteisiin, läsnäolovastaanottona tai etänä.

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/