Akuutissa tilanteessa ole aina ensisijaisesti yhteydessä hätäkeskukseen:
puh. 112päivystysapunumeroon:
puh. 116 117tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen:
puh. 044 4700 444
Tälle sivulle olemme koonneet yhteystietoja ja muuta hyödyllistä infoa tilanteeseen, jossa huoli lapsen tai nuoren mielen hyvinvoinnista tai riippuvuuskäyttäytymisestä on herännyt. Yhteystietoja pyritään pitämään ajan tasalla. Toimijoiden omilta sivuilta löydät kuitenkin varmimmin ajantasaiset yhteystiedot.
Varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten ammattilaiset osaavat auttaa ja ohjata sopivien palvelujen piiriin. Kun kyseessä on lapsi, nuori tai perheen tilanne, voit aina kertoa huolesta tai pyytää apua varhaiskasvatuksen tai koulun henkilökunnan kautta. Kouluissa on opettajien ja terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi muutakin henkilökuntaa lapsia ja nuoria varten, kuten koulunuorisotyöntekijä, kouluvalmentaja tai psyykkari. Sekä varhaiskasvatuksessa että kouluissa on saatavilla erityisopetusta. Ammattilaisilla on myös neuropsykiatrista osaamista.
Henkilökunnan yhteystiedot löydät varhaiskasvatuksen ja koulujen verkkosivuilta tai hyvinvointialueen verkkosivujen opiskeluhuollon osiosta.
Lastenneuvola auttaa pääsääntöisesti alle kouluikäisten lasten perheitä. Lastenneuvoloiden yhteystiedot ja chat löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta.
Kasvatus- ja perheneuvola tukee alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria sekä perheitä erilaisissa elämäntilanteissa.
Lapuan kasvatus- ja perheneuvolan palveluohjausnumero: 044 438 4467 (ma ja ke klo 10-11:30).
Asiakasohjaaja auttaa löytämään oikean palvelun tai yhteystiedon lapsen, nuoren tai perheen tilanteeseen. Jos et tiedä, mihin olla yhteydessä, ole yhteydessä asiakasohjaajaan.
Lapuan alueen asiakasohjaajaan voit olla yhteydessä puhelimitse (ma-pe klo 9-15): 040 352 3841 tai hyvinvointialueen verkkosivuilta löytyvän chatin kautta.
Nuorisotyöntekijät auttavat alle 18-vuotiaita nuoria pulmassa kuin pulmassa. Heihin voi nuori itse tai nuoren läheinen olla yhteydessä. Nuorisopalvelut sijaitsevat nuorisotalolla, joka on auki nuorille ma-to klo 14-20 ja pe klo 14-22.
Voit olla yhteydessä nuorisotyöntekijöihin myös Facebookin (Lapuan Nuorisopalvelut), Snapchatin (ntlapua) tai TikTokin (lapuanuoriso) kautta.
Etsivän nuorisotyön tarkoituksena on auttaa nuoria löytämään opiskelu- ja työpaikkoja, tarjota tukea elämänhallinnassa sekä omien asioiden hoitamisessa. Palvelu on tarkoitettu kaikille 15 -29-vuotiaille nuorille, joiden kotikuntana on Lapua. Etsiviin voi nuori itse olla yhteydessä, tai nuoren omalla tai alaikäisen nuoren tapauksessa huoltajan suostumuksella myös muut nuoresta huolestuneet.
Mia: 044 438 4588, mia.laikola@lapua.fi
Tytti: 044 438 4587, tytti.nevala@lapua.fi
Etsivät löytyvät myös Snapchatista (lapuanetsivat), Instagramista (lapuaetsivänuorisotyö) ja Facebookista (Lapua Etsivä Nuorisotyö).
Lapuan Ohjaamossa on tarjolla maksutonta, matalan kynnyksen neuvontaa mielen hyvinvointiin ja riippuvuuksiin liittyen 15-29 -vuotiaille.
Johanna: 040 708 2130, johanna.suokko@lapua.fi
Johannalle voit varata ajan myös sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta.
Lapuan Ohjaamo tarjoaa tietoa ja tukea työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa 15-29 -vuotiaille. Palvelu on maksutonta. Aikaa ei tarvitse varata etukäteen: voit tulla ja olla yhteydessä Ohjaamoon, kun sinulle sopii. Myös vanhemmat/huoltajat/ystävät voivat olla yhteydessä.
Satu: 044 438 4564, satu.niemi@lapua.fi
Petra: 044 438 4568, petra.kyronlahti@lapua.fi
Hyvinvointiohjaaja Heli: 044 438 4569, heli.hyvarinen-naykki@lapua.fi
Ohjaamoon voit ottaa yhteyttä myös Facebookin (Ohjaamo Lapua) tai Instagramin kautta (ohjaamolapua). Käytössä on myös sähköinen ajanvarausjärjestelmä.
MIELI ry:n mukaan noin joka viides nuori kokee mielen hyvinvointiin liittyvää oireilua, joka vaikuttaa häiritsevästi esimerkiksi perhe- ja ystävyyssuhteisiin, vapaa-aikaan ja koulussa pärjäämiseen. Läheisen voi olla vaikeaa arvioida, milloin oireilu on nuoruusikään kuuluvaa myllerrystä voimakkaampaa.
Avun hakeminen nuorelle kannattaa aloittaa, kun
Verkosta löytyy useita maksuttomia työkaluja oman tai toisen hyvinvoinnin, pärjäämisen ja riippuvuuskäyttäytymisen arvioimiseen.
Sekasin-chatissa voit jutella vapaaehtoisten kanssa mistä vain mieltä askarruttavasta. Chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Chat on auki arkisin klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.
Sekasin Gaming serveri on auki 24/7 Discordissa. Serverin puhe- ja tekstikanavilla voi tutustua uusiin ihmisiin, luoda kaverisuhteita ja pelailla tuttavien tai tuntemattomien kanssa turvallisesti. Nuorten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena.
MLL:n Lasten ja nuorten chatissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20. Chatiin voit varata myös jutteluajan etukäteen.
Puhelinpalvelu on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Puhelun soittaminen on täysin ilmaista, ja voit soittaa nimettömästi. Puhelimeen vastataan joka päivä, maanantaista perjantaihin klo 14-20, lauantaina ja sunnuntaina klo 17-20.
Ikärajaton kriisipuhelin päivystää joka päivä kellon ympäri. Puhelut ovat nimettömiä ja luottamuksellisia, ja maksavat normaalin puhelun verran. Kriisipuhelin-päivystäjät ovat kriisityön ammattilaisia, alan opiskelijoita sekä vapaaehtoisia.
Chat-palvelun kautta tavoitat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset helposti ja nopeasti. Chatin kautta voit keskustella esimerkiksi mielenterveys- ja riippuvuustyön, perhekeskuksen asiakasohjauksen, sosiaalipalvelujen tai neuvolan ammattilaisen kanssa.
Nuortennetti.fi on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä sivusto noin 13–21-vuotiaille nuorille. Sivustolta löytyy asiantuntijoiden koostamaa tietoa esimerkiksi terveyteen ja hyvinvointiin, arjen hallintaan ja some-maailmaan liittyen. Nuoret myös osallistuvat itse sivuston tekemiseen. Nuortennetin keskustelupalstalle voi kirjoittaa anonyymisti ja rekisteröitymättä. Löydät tietoa myös nuorille suunnatuista kiusaamiskokemusten käsittelyyn tarkoitetuista Selviytyjät-verkkotukiryhmistä sekä MLL:n muusta toiminnasta nuorille.
Nuortenlinkki on nuorten oma verkkosivusto, jossa teemana mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, seksuaalisuus, kiusaaminen ja paljon muuta. Luotettavan tiedon lisäksi sivustolta löytyy esimerkiksi nuorten omia tarinoita, nettineuvontaa ja keskiviikkopäivisin auki oleva chat.
Mielenterveystalo kokoaa yhteen erityisesti nuorille ja heidän vanhemmilleen suunnattua luotettavaa, ammattilaistenkin hyödyntämää tietoa mielen hyvinvointiin ja riippuvuuksiin liittyen. Sivustolta löytyy lisäksi lukuisia omahoito-ohjelmia ja oirekyselyjä.
Lasten ja nuorten vanhemmille suunnattu tietopankki sisältää runsaasti luotettavaa tietoa vanhemmille kohdentuen. Tiedon lisäksi sivustolla on esimerkiksi keskustelupalsta. Sivustolta löytyy myös erillinen nuorisoneuvola nuorten vanhemmille ja huoltajille.
Päivitetty: 17.6.2024
Puuttuuko listalta jokin tärkeä palvelu tai yhteydenottokanava?