Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Tontin lohkominen

Asemakaava-alueella vain voimassa olevan tonttijaon mukainen, kiinteistörekisteriin merkitty tontti on rakennuslupakelpoinen ilman eri poikkeamispäätöstä.

Omakotitalotonttien osalta kaupunki luovuttaa lähes poikkeuksetta valmiiksi tonttijaon mukaisia, kiinteistörekisteriin merkittyjä tontteja, jotka ovat rakennuslupakelpoisia.

Lohkomishakemus

Maanomistaja voi hakea tontin lohkomista omistamalleen maalle. Toisaalta lohkomistoimitus käynnistyy automaattisesti, kun kiinteistöstä myydyn alueen uusi omistaja on saanut lainhuudon määräalalleen.

Hakemuksen voit tulostaa tästä.

Tontin lohkominen ja rekisteröinti

Toimitukseen kuuluu aina lohkomiskokous. Toimituksessa mm. tarkastetaan tontin vanhat rajat ja rakennetaan uudet rajamerkit maastoon, käsitellään kiinteistön oikeudet suhteessa muihin kiinteistöihin, laaditaan pöytäkirja ja tonttikartta.

Lohkomisen yhteydessä voidaan perustaa tonttien välille rasiteoikeuksia pääsääntöisesti tonttien omistajien sopimukseen perustuen mm. kulkemista, johtoja ja autopaikoitusta varten toisen tontin alueelle.

Erotettu tontti muodostetaan kiinteistöksi merkitsemällä se kiinteistörekisteriin, jonka jälkeen tontti on rakennuslupakelpoinen.

Taksa

Lohkomiset asemakaavan ulkopuolisilla alueilla

Asemakaava-alueen ulkopuolella rakennuspaikkojen lohkomiset suorittaa Pohjanmaan maanmittaustoimisto.

Yhteystiedot

Rissanen Jaakko

Mittausteknikko

Kara Riitta

Kiinteistösihteeri
Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/