Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Kulttuuripalvelut ikääntyneille

Lapualla on hyvät mahdollisuudet kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen. Aktiivisen kulttuuritoiminan keskuksena toimii Kulttuurikeskus Vanha Paukku, jossa Lapuan kaupunki ylläpitää kolmea museota; Lapuan Taidemuseo, Lapuan Patruunatehtaan museo sekä Pyhälahden Valokuvaamomuseo.

Lapuan Taidemuseo ja Laskeutuva perhonen. Kulttuurikeskuksen päärakennuksen, Ison tehtaan, vieressä sijaitsee Lapuan Taidemuseo. Vuonna 2006 peruskorjatussa rakennuksessa sijaitsi aikoinaan Lapuan patruunatehtaan karkaisimo ja pintakäsittelylaitos. Lapuan Taidemuseo esittelee kolmesti vuodessa vaihtuvissa näyttelyissään kuvataidetta laaja-alaisesti keskittyen väljästi neljään teemaan: pohjalainen taide, nuoren taiteilijan tuotanto, ulkomainen taide ja kansallisesti merkittävien taiteilijoiden tuotanto.

Taidemuseon ja Ison Tehtaan väliin jäävässä pihassa “Laskeutuvassa perhosessa” järjestetään ulkoilmanäyttelyitä ja erilaisia tilaisuuksia ja musiikkiesityksiä

Pohjanmaan valokuvakeskus, POVA. Kulttuurikeskuksen päärakennuksessa , Isossa tehtaassa, sijaitsevassa valokuvakeskuksen galleriassa sekä Patruunagalleriassa voit tutustua vaihtuviin valokuvataide- ja aikalaistaidenäyttelyihin. Pyhälahden valokuvaamomuseo sijaitsee POVAn gallerian vieressä ja siellä voit tutustua valokuvauksen kehittymisen historiaan. POVA järjestää myös erilaisia tapahtumia, luentoja sekä kilpailu- ja kurssitoimintaa valokuvauksen ja valokuvataiteen tiimoilta.

Teatteri Lapua tarjoaa ikäihmisille elämyksiä teatterin keinoin ja onkin yksi suurimmista ja eniten ensi-iltoja vuodessa tuottavista harrastajateattereista Pohjanmaalla. Vuosittain teatteri tuottaa 2-5 ensi-iltaa. Teatteritila, TeatteriHiomo, löytyy Kulttuurikeskuksen yhteydestä Laskeutuvan perhosen pihapiiristä.

Kansalaisopiston toiminta pitää virkeänä ja luo rytmiä arkeen

Lapuan kansalaisopisto tarjoaa laadukkaita oppimisen ja harrastamisen mahdollisuuksia kaikille kuntalaisille. Laaja kurssitarjonta kattaa runsaasti erilaisia liikuntakursseja rauhallisesta rentoutumisesta lavatanssin rytmeihin. Kansalaisopistossa voit kasvattaa henkistä pääomaa kaikille avoimilla luennoilla, treenata muistia kielikursseilla tai oppia uutta kädentaitojen parissa. Kansalaisopiston toiminta pitää virkeänä ja luo rytmiä arkeen. Samalla tapaat vanhoja ja uusia ystäviä mielekkään tekemisen parissa.

Kansalaisopisto toimii pääsääntöisesti kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa, mutta ryhmiä kokoontuu myös kylissä.

Kansalaisopiston opinto-ohjelma jaetaan syksyisin postin mukana jokaiseen lapualaiseen talouteen. Kurssit ja ilmoittautumisohjeet löydät Kansalaisopiston verkkosivuilta. Ota rohkeasti yhteyttä Kansalaisopistoon ja lähde mukaan toimintaan!

Kirjaston palvelut ikäihmisille

Kirjasto palvelee kolmessa toimipisteessä: pääkirjastossa, kirjastoautossa ja Tiistenjoen kirjastossa.

Kirjastoon voi tulla vaikkapa lukemaan lehtiä tai tapaamaan tuttavia. Kirjastossa toimii kaksi lukupiiriä. Kirjastossa kokoontuu myös eläkeliiton shakkikerho, johon sopii niin aloittelijat kuin konkaritkin. Kirjasto järjestää lisäksi tapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Kirjastonhoitajat pitävät palvelulaitoksissa lukutuokioita. Kirjastonhoitajien lisäksi myös kaverikoirat käyvät sovittuina kertoina vierailuilla. Lisäksi kirjastolla on siirtokirjakokoelmat Hopearinteellä, Jokilinnussa, Niittypuistossa, Seppämestarissa ja Saarenpääkodissa. Siirtokirjakokoelmia vaihdetaan kahden-kolmen kuukauden välein. Kirjaston kotipalvelu tuo lukemista kotiin heille, joille liikkuminen eri syistä on vaikeaa. Lisätietoa kotipalvelusta saa kirjastosta.

Kirjastossa on monenlaista lainattavaa: kirjojen lisäksi isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja, lehtiä, musiikkilevyjä, äänikirjoja ja elokuvia. Kirjaston Senioripisteessä on lisäksi ikäihmisille sopivia liikuntavälineitä ja virikeaineistoja lainattavaksi.

Kirjastossa rekisteröidään asiakkaita valtakunnallisen Celia-kirjaston asiakkaaksi. Celia-kirjaston äänikirjoja voi lainata kirjastosta, mutta asiakkaaksi rekisteröity voi tilata äänikirjoja myös kotiinsa.

Kirjaston tilat ja tietokoneet ovat vapaasti käytettävissä. Kirjaston henkilökunta auttaa luettavan löytämisessä ja laitteiden käytössä. Kirjastosta saa ajanvarauksella myös digiohjausta. Kirjastosta voi varata itselleen tai ryhmälle oman esittelyajan, jolloin tutustutaan kaikessa rauhassa kirjastoon ja sen käyttämiseen.

Lue lisää kirjaston kotipalvelusta ja erityisryhmien palveluista.

Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/