Skip to content
Tekstin koko
Toggle search

Vahvuutena lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnista välittäminen

MIELI ry:n mukaan lapsen mielenterveys on kykyä esimerkiksi käydä koulua, oppia uutta, iloita elämästä, sietää ikätasoisesti vastoinkäymisiä, viettää vapaa-aikaa turvallisesti sekä kokea läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Lapsen kasvaessa nuoreksi nopea fyysinen kehitys, kehon muutokset ja tunne-elämän myllerrykset kuormittavat nuoren mieltä. Nuori tarvitsee edelleen turvallista vanhemmuutta, rajoja ja huolenpitoa, vaikka samalla lisääntyykin nuoren tarve kokea itsenäisyyttä, vastuuta, päätöksentekoa ja luottamusta.

Lasten ja nuorten mielenterveyden varhainen tuki tarkoittaa siis sallivaa ja rakastavaa ilmapiiriä, turvallisuutta, rajoja ja rakkautta sekä vanhemmuuden tukea. Lapualta löytyy tällaisia palveluja niin päivittäisessä arkiympäristössä tai varta vasten tuotettuina kuin esimerkiksi osana seurakuntien ja järjestöjen toimintaa.

PALJON PALVELUITA SAMAN KATON ALLA

Lapua on mukana perhekeskustoimintamallissa. Perhekeskus kokoaa yhteen hyvinvointialueen, kunnan, järjestöjen ja seurakuntien palvelut ja toiminnan lasten, nuorten ja perheiden osalta. Toimintamallin tarkoituksena on, että lapsi, nuori ja perhe saa ”yhdeltä luukulta” tarvitsemansa avun ja tuen.

  • Varhaiskasvatuspalveluissa on saatavilla palvelua alla kouluikäisille lasten perheille monipuolisesti niin kotona toimivan perhepäivähoitajan, ryhmäperhepäiväkodin kuin päiväkodin ryhmistä. Varhaiskasvatuksessa tuetaan perheiden kasvatustyötä sekä tarjotaan apua vaikkapa mieltä askarruttaviin vanhemmuuden pulmiin. Varhaiskasvatuksessa harjoitellaan päivittäin tunne- ja vuorovaikutustaitoja, ryhmässä toimimista sekä muita taitoja, jotka vahvistavat lapsen itsetuntoa ja positiivista mielenterveyttä varhaisesta lapsuudesta saakka ja tukevat lapsen oppimista, kasvua ja kehitystä. Varhaiskasvatuksen henkilöstöltä neuvoa voi kysyä päivittäisissä kohtaamisissa tai nostaa oma huoli esiin lapsen varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset osaavat tarvittaessa ohjata perheitä myös muiden asiantuntijoiden puheille.
  • Myös koulussa tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä ryhmätaitojen harjoittelu on päivittäistä. Koulujen henkilökunnasta, niin opettajiston, opiskeluhuollon kuin muun henkilökunnan osalta, löytyy valtavasti ammattitaitoa ja kokemusta pulman kuin pulman ratkaisuun. Kouluissa järjestetään säännöllisesti arviointikeskusteluja ja vanhempainvartteja, joissa askarruttavat asiat voit matalalla kynnyksellä ottaa puheeksi. Tapaamisia järjestetään myös aina tarvittaessa. Oman opettajan/luokanvalvojan lisäksi voit olla suoraan yhteydessä esimerkiksi terveydenhoitajaan tai koulukuraattoriin. Henkilökunnan yhteystietoja löydät koulujen omilta sivuilta: alakoulut, yläkoulu, lukio, Sedu ja STEP-koulutus.
  • Lapuan perhekeskuksen Kohtaamispaikka Ilonassa järjestetään paljon avointa toimintaa.
  • Myös äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa ja kasvatus- ja perheneuvolassa perheiden tukena on useita ammattilaisia valmiina tarttumaan pieniin ja suuriin mietinnän aiheisiin.
  • Jos pohdit, mikä palvelu voisi parhaiten perheellesi sopia, voit olla yhteydessä perhekeskuksen asiakasohjaukseen puhelimitse tai chatin avulla. Asiakasohjaajilla on laaja tietämys niin hyvinvointialueen, Lapuan kaupungin kuin kolmannen sektorinkin palveluista, ja heiltä saat neuvontaa kaikissa perheitä koskevissa asioissa.

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HARRASTUKSET JA VAPAA-AIKA

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN

  • Lasten parlamentti
  • Nuorisovaltuusto
  • Koulujen oppilaskunnat: Lisää tietoja oppilaskuntien toiminnasta saat suoraan kouluilta tai oppilaskuntiin kuuluvilta henkilöiltä.

KOULULAISTEN JA OPISKELIJOIDEN TERVEYDENHUOLTO

OPISKELUN JA KOULUNKÄYNNIN HAASTEET

APUA ARJEN HAASTEISIIN

  • Etsivä nuorisotyö (15-29 -vuotiaat nuoret): Etsivät auttavat nuoria rakentamaan oman näköistä elämää. Ohjaus on henkilökohtaista rinnalla kulkemista, jonka tavoitteena on itsenäisempi arjen hallinta. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.
  • Ohjaamo (15-29 -vuotiaat nuoret): Neuvontaa esimerkiksi opiskeluihin, työllistymiseen, arjen hallintaan ja arjen hyvinvointiin liittyen maksuttomasti, matalalla kynnyksellä.
  • Hyvinvointiohjaus Ohjaamossa
  • Paukun paja: Nuorten työpaja, jonka tavoitteena on auttaa nuoria eteenpäin kohti kouluttautumista tai työelämää
  • Perhekeskuksen asiakasohjaus: Asiakasneuvontaa ja ohjausta eri palveluista kunnissa, hyvinvointialueella ja järjestöissä.
  • Perheiden palvelut hyvinvointialueella: Yhteystietoja esimerkiksi sosiaalityön palveluihin, neuvoloihin jne.

VERTAISTUKI JA JÄRJESTÖTOIMINTA

Päivitetty: 17.6.2024

Puuttuuko listalta jokin lasten, nuorten ja perheiden mielen hyvinvointia edistävä palvelu?

Kysy lisää!

Turja Riina

Hyvinvointikoordinaattori
Löysitkö etsimäsi?
Löysitkö etsimäsi?
Palautteita käytetään verkkosivujen kehittämiseen eikä niihin vastata.
Jätäthän henkilökohtaiset tiedustelut lapua.fi/info/palautelomake/