Lapuan kaupungin asemakaavoitetuilla puisto- ja katuviheralueilla sekä kiinteistöjen piha-alueilla noudatetaan teknisen lautakunnan vuosittain vahvistamaa viheralueiden hoitoluokitusta. Viheralueet on jaettu erilaisiin hoitoluokkiin alueen käyttötarkoituksen ja käyttäjien sekä alueen laatu- ja kustannustavoitteiden mukaan. Hoitoluokitus ohjaa toiminnallisesti monipuolisten ja luonnonoloiltaan monimuotoisten viheralueiden ylläpitoa.
Viheralueiden hoitoluokitus ja hoitotavoitteet perustuvat Viherympäristöliiton Viheralueiden hoitoluokitus 2007 sekä Niityt ja maisemapellot 2012 julkaisuihin.
Rakennetut viheralueet sijaitsevat useimmiten keskeisillä paikoilla ja näkemäalueilla. Ne ovat tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Rakennetuilla viheralueilla on rakenteita, kalusteita ja päällysteitä. Kasvillisuus on pääosin istutettua, mutta myös luonnonkasveja. Tällaisia alueita ovat A1, A2 ja A3 luokkiin luokitellut puisto-, piha- ja katuviheralueet.
Ovat tärkeiden julkisten rakennusten pihat, keskeiset kaupunkien puistot, aukiot tai niiden osat, jotka sijaitsevat keskeisesti kaupunkirakenteessa tai ovat kulttuurillisesti tai historiallisesti arvokkaita kohteita. Näiden alueiden hoito on intensiivistä ja hoitotyötä tehdään lähes päivittäin. Edustusviheralueet ovat jatkuvasti edustavina ja erittäin hyvässä kunnossa.
Ovat kaupunkipuistoja ja -aukioita, kiinteistöjen viheralueita, liikenneviheralueita kaupunkikeskustan alueella sekä liikuntaan ja erilaiseen toimintaan tarkoitettuja viheralueita. Myös kaikki leikkikentät kuuluvat tähän luokitukseen. Hoidon tavoitteena on viihtyisän, toimivan ja turvallisen viheralueen ylläpitäminen hyvässä kunnossa. Alueen kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti ja havaitut puutteet korjataan mahdollisimman pian. Turvallisuutta vaarantavat vauriot korjataan heti.
Ovat laajoja rakennetun ja luonnonympäristön välimaastoon sijoittuvia puistoja, puistomaiseksi rakennettuja suojavyöhykkeitä kaupunkikeskustan ulkopuolella, asutuksen läheisyydessä. Tähän luokkaan kuuluvat myös kiinteistöjen pihojen luonnonmukaisemmin hoidettavat osat. Näillä alueilla on puistomainen ilme, mutta kasvillisuus koostuu istutetuista sekä luonnonkasveista. Rakenteita ei ole paljoa. Usein liikenteen viheralueet ydinkeskustan ulkopuolella kuuluvat A3-luokkaan. Hoidolla tavoitellaan puistomaisen yleisilmeen, ulkoiluedellytysten sekä turvallisuuden ja suojavaikutuksen säilymistä. Näillä alueilla hoidon taso on A2 alueita matalampi ja esimerkiksi nurmialueiden niitto voidaan suorittaa 3 – 4 viikon välein.
Avoimet viheralueet ovat peltoja, niittyjä, rantaniittyjä ja avoimia alueita. Ne rikastuttavat ja maisemaa ja taajamakuvaa. Alueet jaetaan B1 maisemapeltoihin, B2 käyttöniittyihin, B3 maisemaniittyihin, B4 avoimiin alueisiin. Nämä alueet sijaitsevat esimerkiksi taajamien tuloväylien varrella ja taajamien reuna-alueilla niitty- ja metsäalueiden vaihettumis- vyöhykkeillä. Hoidon tavoitteena on estää alueiden ja näkymien umpeenkasvu suunnitellusti ja taloudellisesti. Alueen hoidon aikaväli voi olla 0 – 5 vuoteen, eikä raivauksen ja niittojen viherjätettä kerätä alueelta pois.
Taajamametsät jaetaan sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan C1 lähimetsiin, C2 ulkoilu- ja virkistysmetsiin ja C3 suojametsiin. Taajamametsät sijaitsevat asutuksen läheisyydessä tai lähialueilla sekä rakennetun ympäristön ja asutuksen sekä erilaisia häiriöitä aiheuttavien toimintojen, kuten liikenneväylien ja teollisuuslaitosten välissä.
Taajamametsien hoito tehdään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, jotta metsät säilyvät elinvoimaisina ja kestävinä vaativassa taajaman käyttöympäristössä. Tällöin ovat ajoissa tehtävä uudistaminen ja riittävän voimakkaat harvennukset ja puuston hoidot tärkeitä taajamametsän ylläpidossa. Luonnon arvokohteet otetaan huomioon metsänhoidossa. Taajamametsän hoidon kustannukset ovat tavallisen metsänhoidon kustannuksia korkeammat. Metsän turvallisuus, viihtyvyys ja maisemallisen sekä monimuotoisuuden arvot ovat hoidon tavoitteena. Suojametsien hoidossa pyritään säilyttämään metsän monikerroksellisuus siten, että melu-, pöly- ja näkösuoja ominaisuudet säilyvät.
Ovat viheralueita, jotka poikkeavat edellä mainituista luokituksista. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi uimarannat, matonpesupaikat, koira-aitaukset ja veneiden säilytysalueet. Näiden alueiden hoito suoritetaan kunkin alueen ominaisuuksien ja tarpeiden mukaisesti.
Rakentamattomat avoimet viheralueet, joita hoidetaan vesakoitumisen rajoittamiseksi, ohdakkeiden ja pujon sekä vieraslajien leviämisen estämiseksi sekä paloturvallisuuden vuoksi niittämällä alueet mahdollisuuksien mukaan kerran vuodessa.
TEKNISEN LAUTAKUNNAN 12.5.2020 VAHVISTAMAT VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUKSEN LÄHTÖKOHDAT
A1-luokan viheralueena hoidetaan Jokilaakson matkailupuutarhaa, kaupungintalon piha-alueita sekä Vanhan Paukun piha-alueita.
Rakennetut puistot ja viheralueet, jotka sijaitsevat keskeisillä alueilla ja ovat kaikkien kaupunkilaisten helposti saavutettavissa. Nämä puistot ovat yleensä A2-hoitoluokassa. Muut vähemmällä yleisellä käytöllä olevat puistoalueet hoidetaan pääsääntöisesti hoitoluokan A3 mukaan. Saman puiston alueet on voitu jakaa myös useampiin hoitoluokkiin.
Kiinteistöjen piha-alueet hoidetaan A2 hoitoluokan mukaisesti.
Katuviheralueet
Ydinkeskustan katuviheralueet hoidetaan A2 luokan mukaan.
Etenkin ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevat katuviheralueet ovat useimmiten vihernäkymäalueita, joilla ei liikuta jalan, tällöin niiden nurmialueiden hoito on järkevää suorittaa A3 luokituksen mukaan.
Peltoalueet, jotka asemakaavassa ovat viheralueita, hoidetaan B2, B3 ja B4 hoitoluokkien mukaisesti. Hoito tehdään tarpeen mukaan niittämällä traktorilla, siimaniitolla tai raivaamalla. Rantaniittyjä hoidetaan vain kuivaan aikaan.
Taajamametsien harvennuksia hoidetaan muutama kohde vuosittain ja yksittäisten ja vaara-aiheuttavien puiden poistoa suoritetaan tarpeen mukaan.
Hoidettavia erityisalueita ovat matonpesupaikka, Hirvijärven virkistysalue sekä siihen liittyvää venepaikka-alue, Keskustan, Kauhajärven ja Hirvilammen uimaranta-alueet, puutarhapalstat sekä kaupungin omistamat joki- ja järvilaiturit. Myös Simpsiön ja Hirvijärven lintutornit sekä Simpsiön luontopolut kuuluvat viherlaitoksen hoidon alaisuuteen.
Hoidon ulkopuolella olevat alueet ovat rakentamattomia puistoalueita, joiden sijainti ei ole merkityksellinen kaupunkikuvalle tai ne voivat olla viljelykäytössä olevia alueita.
– Puunkaatoluvat
Puhelinaika kesäkaudella klo. 12.00- 15.00